Alleen maar nette mensen, Robert Vuijsje

Alleen maar nette mensenDavid is een jonge Joodse Amsterdamse jongen. Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi. Een meisje dat op hem leek, ze ging alleen om met nette mensen. Allebei komen ze uit een kansrijk Amsterdams milieu.

De vader van David is baas van een actualiteitenprogramma bij de publieke omroep en bevriend met ‘de hoofdredacteur van de kwaliteitskrant’ en een ‘beroemde columnist’. Het huis van de familie staat in de Van Breestraat, vlakbij het Vondelpark. Daar wonen ‘alleen maar nette mensen’, zegt moeder Samuels. Eigenlijk bedoelt ze dat er geen allochtonen wonen, vooral geen Marokkanen.
Als David 21 is gaat hij op zoek, naar wie hij is en wat hij wil. Door zijn donkere uiterlijk meer op een Marokkaan lijkt. Soms wordt hij inde winkels met argusogen in de gaten gehouden. Hoort hij bij die witte Hollanders, of bij de mensen die ze allochtonen noemen?
Hij zet zich af tegen zijn Amsterdamse (Oud-Zuid) milieu. Uit nieuwsgierigheid gaat hij op zoek naar zwarte vrouwen.
David ontmoet Rowanda de Bijlmer-queen die met haar twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt. Kan hij gelukkig worden met deze vrouw met haar mega borsten, of is Naomi de ware?

Robert Vuijsje kwam in De Wereld draait door om over zijn boek te praten. Later kwam actrice, zangeres en cabaretier Anousha Nzume ook in dat programma.
Ze maakt zich kwaad over het boek ‘Alleen maar nette mensen’ van Robert Vuijsje. Niet alleen over de inhoud van het boek, maar wel hoe de media erover schrijven.
Sommige zwarte vrouwen voelen zich beledigd door het boek van Robert Vuijsje. Ze vinden dat de vrouwen worden neergezet als leeghoofden en lustobjecten.
De auteur kan in zijn boek beledigen, maar de meeste dingen heb ik met een knipoog gelezen. Bovendien schrijft hij hetzelfde over Joodse mensen en Hollanders.
Ik vind Robert niet racistisch overkomen. De racistische opmerkingen in zijn boek worden door personages gemaakt en niet door Robert zelf.
Iemand die een boek schrijft over kindermishandeling, hoeft zijn eigen kind niet te slaan.
Robert laat ons zien hoe de beeldvorming in de samenleving is over bepaalde groepen mensen in de samenleving.

Informatie

Titel Alleen maar nette mensen
Auteur Robert Vuijsje
ISBN 903889287X
Uitgeverij Nijgh en van Ditmar

Bestel online knop

 

 

Alleen maar nette mensen
Alleen maar nette mensen
Winnaar Gouden Uil 2009 | Winnaar Inktaap 2010
Score 3.4 van 5 sterren.
€7,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Alleen maar nette mensen
Alleen maar nette mensen
filmeditie
Score 3.4 van 5 sterren.
€12,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.