Allereerst niet schaden, Henry Marsh

Henry Marsh
Henry Marsh

Verhalen van een hersenchirurg

Henry Marsh, een van de meest vooraanstaande Britse neurochirurgen, hij laat zien wat het betekent om voor God te spelen in kwesties van leven of dood. Hij staat soms voor pijnlijke dilemma’s. Als iemand voor een zware operatie naar het ziekenhuis moet, legt hij zijn lot in de handen van de arts. Als de operatie lukt, is de arts een held. Maar als het misgaat, dan heeft hij gefaald.

Helaas is een arts gewoon een mens. Hij doet zijn werk en de  kans van slagen heeft de arts weinig invloed. Weten wanneer je beter niet kunt opereren is voor de arts vaak net zo belangrijk, als weten hoe je opereert. Henry gunt de lezer een kijkje in de operatiekamer. Maar hij laat ook in zijn hart kijken. De beslissingen die hij moet nemen zijn soms erg aangrijpend. De hersenen zijn een complex gebied. Henry heeft soms het gevoel dat het mes dat een chirurg tijdens een operatie gebruikt maar bot is, vergeleken bij de aangrijpende ziekte van de patiënt. Bot zijn de verhalen zeker niet. Bij een hersenoperatie komt veel kijken. Niet alleen voor de arts en de patiënt. Ook de partner en familie zijn er nauw bij betrokken. Het leven van een hersenchirurg is nooit saai. Soms behaalt de arts het gewenst resultaat. Maar het komt ook voor dat er ‘fouten’ worden gemaakt, met soms verschrikkelijke gevolgen. Hier moet ook da arts mee leren leven. Hij moet objectief blijven zonder de mens uit het oog te verliezen.
De verhalen in Allereerst niet schaden gaan over de pogingen van Henry om een evenwicht te vinden tussen de afstandelijkheid en de betrokkenheid die een leven als chirurg vereist. Evenwicht tussen hoop en realisme.

Ik heb Allereerst niet schaden niet in een keer uitgelezen. De verhalen zijn te aangrijpend. Het heeft mij diep in mijn hart geraakt. Ik ga zeker verder lezen in dit fantastische boek.

 Informatie

Titel              Allereerst niet schaden
Auteur         Henry Marsh
ISBN             9789046816905
Uitgeverij    Nieuw Amsterdam

Bestel online knop

 

 

Allereerst niet schaden
Allereerst niet schaden
verhalen van een hersenchirurg
Score 4.7 van 5 sterren.
€15,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Allereerst niet schaden
Allereerst niet schaden
verhalen van een hersenchirurg
Score 4.7 van 5 sterren.
€17,50
1 - 8 dagen
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.