Asterix bij de Picten, Ferri en Conrad

Asterix bij de PictenNa acht jaren komt er weer een nieuwe Asterix uit. De laatste Asterix die ik kocht, Asterix en het geheime wapen, was een grote teleurstelling. Het is het laatste album dat door tekenaar Albert Uderzo getekend is, die samen met René Goscinny ooit de strip Asterix begon. Ik verslond al de strips van Asterix. Maar nadat René Goscinny overleden is, gaat het langzaam bergafwaarts met Asterix.

Hopelijk dat dit tij nu gekeerd word door het nieuwe duo, tekenaar Didier Conrad en schrijver Jean-Yves Ferri. Albert Uderzo heeft nog wel een scherp oog in het zeil gehouden bij de productie van de nieuwe strip. Eén tekening in het boek is nog van de hand van Albert Uderzo zelf. Obelix, gooit op de voorkant van het stripboek een boomstam van zich af. Symbolisch.

Het verhaal

Maar ik heb de nieuwe Asterix en de Picten gelijk gelezen. De Picten uit het vroegere Schotland bestond uit geduchte strijders die tot verschillende stammen behoorden. De Romeinen gaven hen de naam Picten, wat letterlijk ‘beschilderde mensen’ betekent.
Het verhaal begint en eindigt weer als vanouds met een groot banket. Asterix komen ook weer hun oude vrienden de piraten tegen. Dit keer gaan Asterix en Obelix naar Schotland. Het boek bevat uiteraard clichés want een Asterix zonder cliche kan niet. Zo zijn er personages in kilt en wordt er whisky gedronken. Hoe kan het ook anders in Schotland. Het boek leest lekker toch is er voor beide heren nog werk aan de winkel om een nieuwe groep lezers aan zich te binden.

Het verhaal zit iets te vol met naamgrappen zoals Macadam. Ook heeft het weinig verrassende wendingen. Misschien komt dit doordat Uderzo nog een grote vinger in de pap had. In ieder geval is de neergang gestopt want na Asterix en het geheime wapen had ik eigenlijk geen behoefte aan een nieuw album. Ik vond het alleen jammer als de strip daarmee zou eindigen. De tekeningen zijn vrijwel hetzelfde als van Albert Uderzo. De tekenaar Didier Conrad moest dan ook elke pagina die hij getekend had opsturen. Didier Conrad heft regelmatig op het punt gestaan om er mee te stoppen. Gelukkig heeft hij dat niet gedaan en kunnen we nog vele jaren genieten van Asterix en Obelix, hopelijk hoeven we dit keer niet acht jaar te wachten op een nieuw album.

Informatie:

Titel: Asterix bij de Picten
Auteur: Jean-Yves Ferri
Tekeningen: Didier Conrad
ISBN: 9782864972693
Uitgever: Les Éditions Albert René

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.