Beginnen over het einde, Henk Blanken

Beginnen over het eindeOver euthanasie bij dementie

Oud-journalist en schrijver Henk Blanken  heeft Parkinson. Sindsdien strijdt hij voor een wijziging van de euthanasiewet. Hij wil dat zijn familie het moment van euthanasie kan bepalen. Hij zat aan tafel met zijn dochter Nina bij De Wereld Draait door. Luister naar dit bijzondere gesprek.
 
Nergens is het  zo prettig dood als in Nederland.
Behalve als je dement bent. Want dan weet je het niet meer. Dan heb je een probleem.
Want ook al mag het van de wet, geen arts helpt je bij het sterven als je niet meer begrijpt wat er gebeurt.
Waarom is euthanasie bij dementie zo moeilijk? En hoe kan het wél?

 
In Beginnen over het einde laat Henk Blanken zien hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen over het einde. Met mensen die dichtbij je staan, met je behandeld arts, maar praat. Zodat je niet te vroeg dood gaat, maar ook niet te laat is. We beginnen pas over het einde als het laat is.
Het is tien voor twaalf, bijna vijf voor twaalf. En voor je er erg in hebt vijf over twaalf. Het valt allemaal niet mee. Het is een lastig onderwerp. 
In zijn boek Beginnen over het einde neemt Henk je mee in het leven en naar een mogelijke dood. Als je dement is dit nog niet zo makkelijk. Henk zet je aan het denken over dit lastige dilemma. Hij strijdt voor een wijziging van de euthanasiewet. Hij wil dat zijn familie het moment van euthanasie kan bepalen.
Maar of dat de oplossing is, dat is nog maar de vraag. Het blijft een  beladen onderwerp. 
 
Ik ben stil. Henk zet je aan het denken. Beginnen over het einde is emotioneel, en helder. Soms doet het pijn.  Een belangrijk onderwerp, een aanrader. 

 
Over de auteur

 
Henk Blanken (1959), bekroond met Het Gouden Pennetje en de Tegel, schreef voor Het Vrije Volk, de Volkskrant en Dagblad van het Noorden. Voor Carels hoofd, over een parkinsonpatiënt die een hersenoperatie ondergaat terwijl hij bij kennis blijft, werd hij ook Europees gelauwerd. Bij Atlas Contact publiceerde hij drie boeken over journalistiek.
In Handboek verhalende journalistiek (2014) pleit hij met coauteur Wim de Jong voor de kunst van het vertellen en reportages die dwingend zijn als fictie, maar wel waargebeurd. In oktober 2015 verscheen Pistoolvinger. Parkinson en de schoonheid van het verval. Pistoolvinger is inmiddels ook in Duitse vertaling verschenen onder de titel Da stirbst du nicht dran. Was Parkinson mir gibt.
 

Informatie

Titel                Beginnen over het  einde
Auteur          Henk Blanken 
ISBN             9789083000749
Uitgeverij   De Correspondent
 
Bestel online knop
 
 
 
 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.