Birk, Jaap Robben

BirkOver de grenzen van onvoorwaardelijke liefde.

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. De vader van Mikael komt niet meer terug. Hij verdwijnt in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Waarschijnlijk heeft hij zijn vader zijn zoon uit de gevaarlijke stromingen gered en is daarbij zelf verdronken.
Mikael ziet zijn vader uit de kraan komen, als hij in bad ligt. Of zijn vader is in het schuurtje. En dan ziet hij zijn vader weer bij zijn moeder in bed. De fantasie is zijn troost, omdat hij zijn vader zo mist.
Naast Mikael en zijn moeder woont Karl. De man is schipper. Nu zijn buurman er niet meer is, probeert hij in een goed blaadje te komen bij zijn buurvrouw. Als Mikael groter wordt vraagt zijn moeder om meer aandacht. Moeder gaat in zijn zolderkamer slapen. Mikael gaat in de slaapkamer van zijn ouders slapen. De jonge man denkt dan vaak aan zijn vader. Hij mist zijn vader. En zijn moeder mist haar man ook. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. Maar ook liefde kent zijn grenzen. Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf eilanden dreigen te worden.

Ik vind Birk in een woord fantastisch. Jaap kan toveren met woorden. Het verhaal is lief, ontroerend en soms verdrietig. Prachtig zoals fantasie en werkelijkheid met elkaar verbonden zijn. Ik ben er stil van.

Jaap Robben  (1984) en Benjamin Leroy (1980) zijn een duo dat bijzondere boeken maakt. Eerst de veelbesproken gedichtenbundel Zullen we een bos beginnen? (Shortlist Gouden Uil 2009) en daarna volgde het kinderboek De Zuurtjes, dat naar het Duits en Zuid-Afrikaans is vertaald. Met Birk schreef Jaap Robben zijn debuutroman en werd bekroond met de eerste Boekhandelsprijs.

Informatie

Titel               Birk
Auteur          Jaap Robben 
ISBN              9789044532777
Uitgeverij     De Geus

Bestel online knop

 

 

Birk
Birk
Score 4.0 van 5 sterren.
€8,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Birk
Birk
Score 4.0 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.