Blikvangers, Drs Gioia Smid

BlikvangersDit prachtige boek bevat een indrukwekkende selectie ‘blikvangers’: illustraties die bedoeld waren om in het oog te springen en de kijker te verleiden. Fiep Westendorp blonk uit in het vangen van de inhoud van een boek of campagne in één krachtig en vaak humoristisch beeld. Daarmee werpt dit rijk geïllustreerde boek een nieuw licht op het oeuvre van de veelzijdige tekenares.

Fiep Westendorp is al generaties lang de meest geliefde illustratrice van Nederland. Bijna iedereen kent wel haar tekeningen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en de poezen Pim en Pom. Volwassen mensen en kinderen hebben er van kunnen genieten. Ze tekende niet alleen voor kinderen. Ze tekende talloze boekomslagen voor romans, illustreerde reclamecampagnes en maakte affiches.
Haar honderdste geboortedag wordt gevierd met dit boek. Een indrukwekkende selectie ‘blikvangers’: illustraties die bedoeld waren om in het oog te springen en de kijker te verleiden. Fiep blonk uit in het vangen van de inhoud van een boek of campagne in één krachtig en vaak humoristisch beeld. Daarmee werpt dit boek een nieuw licht op het oeuvre van een veelzijdige tekenares.
Het boek bevat bijdragen van Hedy d’Ancona, Saskia de Bodt, Piet Schreuders, Koos Holsmuller, Aukje Holtrop en natuurlijk de schatbewaarster van het oeuvre van Fiep Westendorp, Gioia Smid.

Blikvangers is een woord prachtig. Hier kun je uren in blijven kijken. Iedere keer valt je blik weer op iets anders. Een echte Blikvanger.

Fiep Westendorp is in 1916 in Zaltbommel. Ze tekende al van jongs af aan. Ze ging naar de Koninklijke School voor Kunst, Ambacht en Techniek in Den Bosch en daarna naar de Kunstacademie Rotterdam. Rond die tijd kreeg ze ook haar eerste illustratieopdrachten.
In 1952 begon Annie M.G Schmidt met de verhalen van Jip en Janneke in Het Parool. Fiep Westendorp maakte de illustraties. Dat was het begin van een succesvolle samenwerking. Er volgden meer verhalen, waaronder Otje, Pluk van de Petteflet en Floddertje. Maar Fiep Westendorp werkte ook samen met Mies Bouhuys, waar Pim en Pom uit zijn voortgekomen. Ook maakte ze reclametekeningen, onder andere voor KLM. Inmiddels zijn er bijna geen volwassenen en kinderen die haar tekeningen niet kennen en bewonderen.

Fiep Westendorp   kreeg in 1997 het Oeuvrepenseel, een prijs die speciaal voor haar in het leven werd geroepen door de Stichting CPNB. Fiep Westendorp overleed op 3 februari 2004.

Op 17 december 2016 is het honderd jaar geleden dat Fiep Westendorp  werd geboren. Om die reden zijn er vanaf juni 2016 tot en met eind 2017 overal in het land activiteiten rondom Fiep Westendorp.

Informatie

Titel         Blikvangers
Tekst en samenstelling Drs Gioia Smid
Illustraties Fiep Westendorp 
ISBN   9789045119700
Uitgeverij Querido Kinderboek

Bestel online knop

 

 

Blikvangers
Blikvangers
omslagen affiches reclame
Score 5.0 van 5 sterren.
€35,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.