Boekenweek 2018

Boekenweek 2018Nog een paar uur en dan start het Boekenbal  weer op haar vertrouwde plek in, de Stadsschouwburg in Amsterdam. Met Boekenweekgeschenkauteur Griet Op de Beeck, Boekenweekessayist Jan Terlouw gezeteld in de Koninklijke Loge van de Grote Zaal als gasten van de opening van de Boekenweek 2018. De 83ste Boekenweek met het thema Natuur wordt gehouden van zaterdag 10 maart tot en met zondag 18 maart.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, het aantal lezers van boeken loopt dramatisch terug. De afgelopen zestig jaar zijn Nederlanders steeds minder gaan lezen. Voor het digitale tijdperk, in de vijftiger jaren, trokken we ons wekelijks gemiddeld 2,4 uur terug met een boek. In 2016 is daar nog maar een derde van over: 0,8 uur, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) .

Boosdoener is de digitale media. De tv kost ons inmiddels 14,1 uur per week, sociale media en ander internetgebruik zo’n 3,5 uur. Ook ik moet bekennen dat ik zelf niet meer zoveel lees, en dat komt door tijdgebrek en andere zaken zoals digitale media. Natuurlijk lees ik ook van een beeldscherm maar er gaat toch niets boven een papieren boek in je hand, de geur, het omslaan van de bladzijden, de honger naar het einde van het boek

Er is hoop drie op de tien mensen lezen dus nog wel. Zorgwekkend is het wel dat steeds minder mensen lezen. Teksten zijn teruggebracht naar 150 tekens en vaak is het oppervlakkigheid en nutteloze informatie wat er staat. Het belang van deze Boekenweek 2018 is duidelijk. Lezen doet zoveel met je. Het prikkelt je fantasie, je krijgt een uitgebreidere woordenschat en je taal- en leesvaardigheid nemen toe.

Het thema van deze Boekenweek is Natuur, en ik heb toch heel wat boeken gelezen in de natuur. Eén van de eerste boeken die ik las was Gekke Witte van Anton Koolhaas, over een muis. Zo zijn er nog tal van boeken die de natuur als thema hebben zoals Moby Dick, maar ook hedendaagse schrijvers zoals Paulien Cornelisse met De verwarde cavia schrijven over de natuur.

Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018. Dus breng deze week weer eens een bezoek aan de boekhandel of bezoek een webwinkel en koop een boek. En je krijgt een boek cadeau.

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.