Charlotte, Pia de Jong

CharlotteDe verpleegkundige neemt Charlotte uit de handen van Pia. Het kindje wordt gewogen. En de verpleegkundige meet haar lengte. Alles wordt genoteerd. De baby wordt van top tot teen onderzocht. Pia ziet hoe ze een vinger op de rug van haar dochtertje legt en even stilhoudt. Een fractie van een seconde, maar toch lang genoeg om haar te doen beseffen dat er iets niet in orde is. Pia, vraagt wat er aan de hand is. De verpleegkundige wijst naar een plekje op het ruggetje. Een zacht, rozig heuveltje.

Ze drukt haar wijsvinger erop. Zodra ze die weghaalt wordt het plekje blauw. De verpleegkundige zegt, dat ze dit nog nooit heeft gezien. Het is nacht en ze schrijft alles weer op. Pia, vraagt wat ze precies opschrijft. ‘Dat ze een plekje heeft,’ zegt ze. Ze draait haar hoofd naar me toe. Haar blik stelt me op geen enkele manier gerust. 

Charlotte vertelt het aangrijpende het verhaal over haar derde kind en enige dochter, die geboren werd met een zeldzame vorm van leukemie. Pia en haar man, wetenschapper Robbert Dijkgraaf, worden erop voorbereid dat hun pasgeboren dochter het niet zal overleven. Samen kiezen ze ervoor om hun kind niet te laten behandelen maar willen het  koesteren in het gezin. Ze bezoeken alvast wel een begraafplaats. Dat is erg lief en mooi beschreven. Wonder boven wonder lijkt Charlotte, zonder enige behandeling, binnen één jaar genezen.

De tijd verstrijkt, Charlotte is vijftien Ze draagt een minirokje. De blikken van moeder en dochter blijven in elkaar haken. Pia ziet zichzelf en haar dochter tegelijk in de spiegel. Een ogenblik vallen ze samen. Pia is beland in een toekomst waar ze niet op had durven hopen. Het later waarvan ze bang was dat het hun niet was gegund.

Ik vind Charlotte een indrukwekkend persoonlijk verhaal. Ik ben er stil van. Pia kan heel beeldend schrijven.  Tranen in mijn hart. Dit is absoluut een aanrader. Charlotte is ook verkrijgbaar in het Engels, Saving Charlotte

Kijk hier naar Pia en Robert met hun dochter Charlotte

Over de auteur Pia de Jong

Pia de Jong (1961) debuteerde in 2008 met de aangrijpende roman Lange dagen, waarvoor ze de Gouden Uil Prijs van de Lezer kreeg. In 2010 volgde Dieptevrees. Over haar leven in Princeton (VS), waar zij sinds 2012 woont, doet ze verslag in NRC Handelsblad en het boek Flessenpost. Ze is getrouwd met Robbert Dijkgraaf; ze hebben drie kinderen.

Informatie

Titel                Charlotte
Auteur          Pia de Jong 
ISBN              9789044629996 
Uitgeverij    Prometheus 

Bestel online knop

 

 

Charlotte
Charlotte
Score 4.5 van 5 sterren.
€11,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Charlotte
Charlotte
Gezien bij DWDD
Score 4.5 van 5 sterren.
€7,90
Uiterlijk 31 januari in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Saving Charlotte
Saving Charlotte
A Mother and the Power of Intuition
€11,79
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Eén antwoord op “Charlotte, Pia de Jong”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.