De Adoptie Monologen, Marina van Dongen

AdoptiemonologenWat hebben zangeres Liesbeth List, schrijver Stephan Sanders, cabaretier Daniël Arends en harpiste Lavinia Meijer met elkaar gemeen? Ze zijn alle vier als kind geadopteerd, net als 55.000 andere Nederlanders. In De Adoptiemonologen vertellen zij en 27 anderen wat dit in hun leven betekent. De verhalen werden opgetekend door journalist Marina van Dongen, die zelf als klein meisje is geadopteerd uit Griekenland.

Marina schrijft dat het niet allemaal zo mooi is als het lijkt. Ze wil het sprookjes gevoel nuanceren. Sommige geadopteerde hebben toch het gevoel, waarom mocht ik  niet op blijven waar ik ben geboren? Waarom gaf mijn moeder mij weg? Vaak krijgen ze te horen dat ze maar blij moeten zijn dat ze zo goed terecht zijn gekomen. De desbetreffende kinderen doen hun best om een goed kind te zijn. Er gaat veel in een kind om als ze te horen krijgen dat ze geadopteerd zijn. De volgende vragen en gevoelens kunnen aan de orde komen:
Hoe ga je om met het gegeven dat je zowel afgestaan als uitgekozen bent? Speelt adoptie een rol bij het aangaan van relaties? Hoe is het als je zelf kinderen krijgt? Ben je op zoek gegaan naar je biologische ouders?
Wat leverde dat op?

De geadopteerden vertellen in De Adoptiemonologen hun verhaal.
Ze zijn erg openhartig. Het laat de lezer zien, wat het met de identiteit van een adoptiekind kan doen. Soms krijgen kinderen van hun adoptiemoeder  te horen, ik heb nooit kinderen kunnen krijgen. Maar als een adoptiekind dit hoort krijgt het toch zo’n gevoel, van maar je hebt mij toch? Misschien is het ook goed dat sommige adoptie moeder accepteren dat ze niet zelf het kind hebben gekregen. En ook nooit zelf een kindje kunnen krijgen. Misschien zijn er wel ouders die nooit een kind hadden moeten adopteren. Natuurlijk zijn er  ook adoptie ouders die voor hun kind zorgen alsof het hun eigen kind is. Zo voelt het ook voor het kind. Toch vraagt bijna ieder adoptiekind zich af, waarom? Waarom ben ik hier en niet bij mijn biologische ouders.

De Adoptiemonologen is een aanrader voor geadopteerden. Maar ook voor de ouders van adoptiekinderen en hun omgeving is het een goed boek. Allemaal zullen ze er iets in kunnen herkennen. En voor mensen die van plan zijn om een kind te adopteren is het ook een goed boek om te lezen.

Marina van Dongen (Athene, 1967) is freelance journalist. Zij werkte onder meer voor Libelle, Hollands Diep en Happinez. Over adoptie schreef zij een reeks columns voor Libelle en het toneelstuk De Griekse Dag, dat werd gespeeld tijdens Hollandse Nieuwe 7.

Informatie

Titel        De Adoptie Monologen
Auteur    Marina van Dongen
ISBN       9789055947768
Uitgeverij Scriptum

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.