De arrogantie van het doorgeefluik, Willem Frederik Erné

De arrogantie van het doorgeefluikLiffert (1952) groeit op in een katholiek, militair milieu. Vader is majoor bij De Genie in Utrecht en grootvader heeft het zelfs tot viceadmiraal geschopt. Diens heldendaden – voornamelijk in Nederlands-Indië – en opvattingen hebben grote invloed gehad op de vader en via de vader op Liffert en zijn broers en zus.
Liffert wordt geluidtechnicus bij Bimmer Goorhuis, een  gevierd theaterartiest.

Liffert, toen nog Joop was geen makkelijke jongen. Het loopt uit de hand als hij een ongewenste  seksuele ervaring heeft gehad. Joop verliest ook een familielid en kan hier niet mee omgaan. Hij moet naar een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongens.
Het gedrag van Joop wordt er niet beter op. Zijn zus Charlotte overtuigd haar moeder dat het goed voor hem is om met haar mee te gaan voor een korte vakantie naar Parijs.
Joop weet niet wat hem overkomt, een totaal andere cultuur, hij voelt zich gelukkig.

Bimmer Goorhuis, is een bekend theaterartiest.  Hij laat zijn publiek bij  De Arrogantie van het Doorgeefluik, nadenken over een aantal thema’s, hij windt er geen doekjes om. De macht van de tussenpersonen, de ontmensing van de samenleving, de verloedering van de taal, de onmondigheid van de buren en Europa. Of het nog niet genoeg is hij lost ook even de moord op JFK op.

Maar dan ontstaan er  problemen tussen de twee mannen.
Doordat ze allebei hun verhaal vertellen, komt de lezer meer te weten.
Uiteindelijk belandt De Arrogantie van het Doorgeefluik bij de Democratische Conventie van 1968 in Chicago, waar het begin van het einde van de jaren zestig wordt ingeluid door de keuzes die daar worden gemaakt. In het verlengde daarvan komt de lezer opnieuw terecht in Parijs, bij de vredesonderhandelingen over Vietnam. De humoristische ondertoon van de theatershow heeft dan al plaatsgemaakt voor obsessieve gedrevenheid à la Lenny Bruce. Parijs 1968 is tevens waar de twee parcoursen van  De arrogantie van het doorgeefluik convergeren, waarna het boek uitmondt in een verrassende apotheose in het heden.

 Ik vond De arrogantie van het doorgeefluik  erg mooi. Willem kan beeldend schrijven, hij nam mij mee in het verhaal. Ik wil het nog een keer lezen. Een absolute aanrader.

Over de auteur Willem Frederik Erné.

Willem Fredrik Erné (Utrecht, 1953) is schrijver en vertaler. Hij studeerde musicologie in Utrecht en werkte lang als musicus in het theater. Hij is getrouwd met Marguerite en woont in Duitsland.

Informatie

Titel               De arrogantie van het doorgeefluik
Auteur           Willem Frederik Erné
ISBN             9789082765304
Uitgeverij     De Wieler

Bestel online knop

 

De arrogantie van het doorgeefluik
De arrogantie van het doorgeefluik
Score 4.0 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

[wp_ad_camp_1]

Eén antwoord op “De arrogantie van het doorgeefluik, Willem Frederik Erné”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.