De doolhof van tante An, Kirsten Emous

De Doolhof van Tante AnZoektocht naar een toekomst met minder dementie

Naarmate men ouder wordt kan dementie op de loer liggen. Kirsten Emous heeft voor haar boek onderzoek gedaan. Zij heeft tijdens haar onderzoek ontdekt dat dementie vooral een lichamelijke ziekte die kan worden bestreden door meer aandacht aan hart en vaten te besteden. Nederlandse onderzoekers lopen voorop bij die nieuwe aanpak.

Kirsten zag hoe haar tante zelf achteruit ging. Ze vroeg zich af waarom dit zo snel ging. Haar tante had zelf ook in de gaten dat er iets niet klopte in haar hoofd. Kirsten had geen dingen bij haar tante gezien die een teken aan de wand waren. Ze besloot haar tante te volgen in het doolhof in haar leven.
Kirsten wilde weten wat het verband is tussen schade aan de hersenen en symptomen van dementie, hoe het geheugen en het bewustzijn functioneren, welke soorten (erfelijke) dementie er zijn en welke symptomen op dementie lijken, maar het niet zijn. Ze ontdekte ook welk risico op dementie wij allemaal lopen. Kirsten kwam tot conclusies die ze niet echt had verwacht. Door alle typen dementie alzheimer te noemen, is decennia lang te weinig aandacht besteed aan hersenschade wegens vervuiling van de vaten. Dit is misschien wel de belangrijkste oorzaak van dementie.

Kunnen we ons dan wel weerbaar maken tegen dementie? Kun je dementie vertragen door betere zorg voor ouderen en meer uitleg over de gevaren van hart- en vaatziekten te geven. Mede daardoor zullen vaatspecialisten meer dan nu ingezet moeten worden bij dementie.

Kirsten Emous is wetenschapsjournaliste. Ze oogstte veel lof voor De Loden Mantel (2005), haar kritische studie over (mantel)zorg in Nederland.

Kirsten over De doolhof van tante An

Ik vind het een goed onderwerp, soms was het voor mij als leek iets te wetenschappelijk maar het blijft een boeiend onderwerp.

Informatie

Titel De doolhof van tante An
Auteur Kirsten Emous
ISBN 9789491363269
Uitgeverij Gibbon Uitgeefagentschap

Bestel online knop

 

 

De doolhof van tante An
De doolhof van tante An
zoektocht naar een toekomst met minder dementie
Score 5.0 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
De doolhof van tante An. Zoektocht naar een toekomst met minder dementie
De doolhof van tante An. Zoektocht naar een toekomst met minder dementie
zoektocht naar een toekomst met minder dementie
Score 5.0 van 5 sterren.
€9,90
Uiterlijk 10 april in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.