De engel en de adelaar, Bettina Drion en Hans van den Pol

De engel en de adelaarHet boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een onmogelijke liefde tussen een Joodse vrouw en een ss-officier.

Het is Mei 2005. Terwijl de voorbereidingen van hun vijfenzestigjarig huwelijksfeest in volle gang zijn, krijgen de ouders van Judy Simons ruzie. De ruzie loopt uit de hand en de vader van Judy verlaat het huis. Lea-Nora de moeder wil vanaf dat moment niet praten. Judy vraagt zich af wat er is gebeurd. Ze komt tot de ontdekking dat de oorzaak voor dit zwijgen in een vakantie in 1965 ligt. Judy gaat op zoek en ze gaat naar Dresden en Stiermaken. In mei 1940 vecht de Oostenrijker Franz Pölzer in de Tweede Wereldoorlog als ss-officier aan het front. Hij raakt zwaar gewond overgeplaatst naar een doorgangskamp in Mechelen. Hier wordt hij verliefd wordt op een Joodse gevangene. Na de oorlog keert Franz terug naar zijn dorp aan het Toplitzmeer in Stiermarken en probeert zijn oude leven weer op te pakken. Tot bijna twintig jaar later een onverwachte ontmoeting zijn hele leven overhoop haalt.

Verhaallijnen wisselen elkaar af. Ik vind dit altijd verwarrend om te lezen. Maar Bettina en Hans namen mij mee in het verhaal. De puzzelstukjes vielen in elkaar. Bettina en Hans toveren met woorden. Het heeft mij diep geraakt. Een absolute aanrader.

Over Bettina Drion

Bettina Drion is schrijver en publiceerde enkele korte verhalen, een bundel interviews met NSB-nazaten Scherven en de romans Een doodgewone week en Porselein, een roman over het oorlogsverleden van haar grootvader.
Tot haar achtentwintigste wist Bettina Drion niets van de NSB-geschiedenis in haar familie. Nadat ze erover hoorde, wilde ze er in eerste instantie niets mee te maken hebben. Pas tien jaar later besloot ze het verleden van haar vaders vader te onderzoeken. Zo ontdekte ze de confronterende feiten over haar grootvader in de archieven. Tijdens de vijf jaar dat ze schreef aan de roman Porselein voerde ze vele intensieve en soms moeizame gesprekken met haar vader over die ontdekkingen en over de enorme gevolgen van de foute keuzes van haar grootvader voor de familie en het gezin. Na de publicatie van Porselein werd ze tijdens lezingen en spreekbeurten vaak geconfronteerd met de vraag: is het beter te zwijgen over het NSB-verleden in je familie, of juist dit zwijgen te doorbreken? Deze vraag vormde de basis voor Scherven dat in 2013 verscheen.

Over Hans van den Pol

Hans van den Pol is schrijver en muzikant. Hij is tevens een van de initiatiefnemers van Monumenten Spreken, een stichting die documentaires maakt over de verhalen achter de Zaanse oorlogsmonumenten. Daarnaast is hij bestuurslid van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad. De roman De engel en de adelaar, waarvoor hij een schrijversduo vormt met Bettina Drion, is zijn debuut.

Informatie

Titel                  De engel en de adelaar
Auteurs         Bettina Drion 
Hans van den Pol
ISBN               9789460681806
Uitgeverij     Marmer

Bestel online knop

 

 

De engel en de adelaar
De engel en de adelaar
Score 5.0 van 5 sterren.
€7,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
De engel en de adelaar
De engel en de adelaar
roman
Score 5.0 van 5 sterren.
€19,95
Uiterlijk 22 januari in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.