De experimenten, Marion Pauw

De experimenten Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet ontmoet, of gesproken. Charlie is al vijftig jaar niet meer in haar ouderlijk huis geweest. Haar stiefmoeder Alma was het struikelblok. Als haar vader een relatie met deze vrouw begint heeft ze thuis geen leven meer.
Charlie begint een eigen leven.

Maar dan is Alma  ziek en er is niemand die dit weekend  voor haar kan zorgen. Dus haar stiefdochter Charlie, gaat voor Alma zorgen.
Charlie had nooit een goede band met Alma en heeft geen fijne herinneringen aan haar jeugd. Toch besluit ze toch te gaan.
Maar ze heeft een gevoel dat er niets is veranderd.
Als Charlie weer in het huis is van haar jeugd, komt alles weer boven.
Charlie weet waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten.
Alma heeft ook haar verhaal. Ze vertelt hoeveel over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Wat zich daar is gebeurd, zoals de medische experimenten op de vrouwen uit het concentratiekamp is afschuwelijk. Alma is getraumatiseerd, door deze verschrikkelijke gebeurtenissen.

Het is een gruwelijk verhaal. Heden en verleden lopen door elkaar. Het verleden vanuit Charlie en het verleden vanuit Alma. Meestal vind ik dit niet prettig lezen, maar Marion, neemt je mee in het verhaal.
Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?

Dit keer gen thriller. Maar  voor haar nieuwe boek De Experimenten gooide ze het over een andere boeg: Ze verwerkte een waargebeurd verhaal over hoe een oorlogstrauma doorwerkt na de oorlog tot een roman.  Ik vind De Experimenten een aangrijpend en mooi boek.

Het boek is uit maar in mijn hoofd en hart blijft het nog wel zitten.

Over de auteur

Marion Pauw (1973) werd geboren op het eiland Tasmanië en emigreerde op haar zesde naar Nederland. Ze werkte onder meer als freelance journaliste en copywriter. In 2005 debuteerde ze met haar thriller Villa Serena. Haar definitieve doorbraak bereikte zij met haar boek Daglicht. Met dit boek won zij de Gouden Strop in 2009. Er werden bijna 200.000 exemplaren verkocht en het boek is uitgebracht in elf landen, waaronder de USA, Duitsland, China en Italië. In 2013 verscheen de verfilming van Daglicht in de bioscoop met in de hoofdrollen Angela Schijf, Fedja van Huet en Monique van der Ven. De Amerikaanse filmrechten van Daglicht werden in 2017 verkocht aan het productiebedrijf Dutch Tilt.

Lees hier meer over Marion Pauw.

Informatie

Titel                  De experimenten
Auteur            Marion Pauw 
ISBN               9789048843619
Uitgeverij      Lebowski

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.