De geest van de Vloeiweide, John van Ierland

De geest van de vloeiweideEen verhaal dat niet uit mijn hoofd en hart is verdwenen. Doordat ik regelmatig ga wandelen op De Vloeiweide, word ik er iedere keer aan herinnerd aan het drama van de Vloeiweide. We gaan er vaak wandelen met onze hond, die het gebied inmiddels goed kent.

Inhoud

Terugkijken naar de Tweede Wereldoorlog in Breda en omstreken.

Na zestig jaar kan Freek eindelijk zijn verhaal vertellen wát zich destijds op de Vloeiweide heeft afgespeeld. Het heeft hem veel verdriet en pijn gekost om al die emoties te verwerken en zijn verhaal te vertellen.
Hij vertelt ook over de eerste jaren van de oorlog. En over de vlucht uit Breda, hoe het was in het Oranjehotel in Scheveningen en over Dolle Dinsdag. En natuurlijk over het drama op de Vloeiweide en uiteindelijk de bevrijding.

Het boek is tot stand gekomen door middel van interviews, onderzoek in archieven en historische naslagwerken.
De hoofdpersoon Freek (Reiniers) Cohen heeft als persoon nooit bestaan. Maar hij is door de auteur ‘geconstrueerd’. Maar andere personen hebben hun belevenissen en aangrijpende ervaringen met de schrijver gedeeld en zo is de persoon Freek ontstaan.
De aangrijpende gebeurtenissen zijn in een roman verpakt. Sommige verschrikkelijke passages in het boek berusten op feitelijke gebeurtenissen en waarheden.

Wie meer wil weten over de Duitse bezetting van Breda, moet De geest van de Vloeiweide absoluut lezen. Ga je ooit wandelen op de Vloeiweide, loop dan eens langs het monument.

Het Vloeiweide drama vond plaats op 4 oktober 1944 te Rijsbergen. De herdenking wordt elk jaar gehouden op de plaats van het drama in de omgeving van de Hellegatweg.

Informatie

Titel De geest van de vloeiweide
Auteur John van Ierland
ISBN 978907871303
Uitgeverij B & B Uitgeverij

Bestel online knop

De Geest Van De Vloeiweide
De Geest Van De Vloeiweide
ongewenst in het verzet
€18,95
1 - 8 dagen
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.