De jongen in de gestreepte pyjama, John Boyne

De jongen in de gestreepte pyamaDe jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne begint in Berlijn en speelt zich af in 1943.
Bruno woont hier met zijn vader en moeder en zijn zus Gretel. Hij heeft het hier erg naar zijn zin. Hier heeft hij zijn vriendjes en voelt zich thuis.
Op een dag als hij uit school komt zijn al zijn spullen ingepakt. De familie gaat verhuizen naar een andere plek. Zijn vader heeft promotie gekregen en ze moeten verhuizen. Vragen stellen heeft geen zin.

Het is daar heel stil en er is niemand op mee te spelen.  Als Bruno in zijn nieuwe huis naar buiten komt ziet hij allemaal mensen. Ze zien er vreemd uit, en er is ook een hek. Bruno vraagt zich af, waarom die mensen daar zijn. Het lijkt wel of ze allemaal een gestreepte pyjama aan hebben. Iets in hem zegt dat hij dit niet aan zijn vader moet vragen.
Bruno wil later graag ontdekkingsreiziger en hij gaat op onderzoek uit. Op een van zijn speurtochten ziet hij een jongen. Met hem sluit hem vriendschap. Maar het is wel een beetje vreemd. Zijn vriend, zit steeds achter het hek. Ze kunnen niet met elkaar spelen, of voetballen.
Maar de vriendschap is sterk, en blijft helaas niet zonder gevolgen……

John Boyne (Ierland, 1971) is schrijver en journalist. Hij woont in Dublin en schrijft boekrecensies voor The Irish Times and The Irish Book Review. De jongen in de gestreepte pyjama werd in Groot-Brittanië genomineerd voor de Ottakar’s Children’s Book Prize en de Index on Censorship Book Award.

Ik ben er stil van. Een vriendschap tussen twee jongens die niet mogelijk is. Is het een jeugdboek? Moeten volwassen mensen het lezen? Iedereen moet het lezen!!

Ik citeer de laatste zin uit het boek: ‘En, dat is het einde van het verhaal over Bruno en zijn familie. Natuurlijk gebeurde dit allemaal heel lang geleden en kan zoiets nu niet meer gebeuren.

Niet in onze tijd’.

Daar ben ik helaas niet zo zeker van.

Het boek, De jongen in de gestreepte pyjama is verfilmd als The Boy In The Striped Pyjamas.

Informatie:

Titel De jongen in de gestreepte pyjama
Auteur John Boyne
ISBN 9089900357
Uitgeverij De Boekerij

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.