De kleine gevangene, Lise Kristensen

De kleine gevangeneWe hadden de hele dag honger, echt de hele tijd, maar we bedelden en scharrelden en pikten wat, en we verzamelden wat vliegen en muizen om net dat levensreddende beetje extra voedsel te bemachtigen. Java, 1942.

De kleine gevangene is het waargebeurde verhaal van een klein meisje in een Japans krijgsgevangenkamp op Java tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lisa is acht jaar en haar leventje lijkt wel een sprookje. Totdat Java wordt bezet door de Japanners en alle Europeanen gevangen worden gezet. Lise verblijft twee jaar lang met haar moeder, haar jongere zusje Karin en haar babybroertje Lasse in een Jappenkamp. De omstandigheden zijn verschrikkelijk. Het meisje doet er alles aan om haar familie te beschermen. Ze wil niet dat ze nog meer honger lijden. Haar wil is sterker dan het allersterkste prikkeldraad.

Ik heb hier geen woorden voor. Een aangrijpend verhaal. Ik ben er stil van. Een absolute aanrader.

Over Lise Kristensen

Lise Kristensen werd in 1934 geboren op Java. Ze is een kind van Noorse ouders, werd na de Japanse bezetting van Indië in 1942 met moeder, zusje  en broertje, gescheiden van hun vader, opgesloten in een Japans interneringskamp, eerst in Soerabaja, daarna in Semarang (Bangkong en Lampersarie).  Het duurde meer dan vijftig jaar voordat ze haar ervaringen op schrift kon stellen. Zij  keerden in 1945 terug naar Noorwegen. Na de oorlog studeerde ze in Noorwegen, Duitsland en Engeland, waarna ze begon te schilderen. Haar werk werd in vele landen tentoongesteld. Meer dan vijftig jaar later schreef Kristensen uit herinnering haar ervaringen op, in ik-vorm en met gebruik van dialogen. Het historisch gehalte van haar verslag zal dan ook niet altijd optimaal zijn. Aan de kern doet het niet af: een indrukwekkend verslag van de lijdensweg in de kampen, met ziekte, honger en uitzichtloze toekomst. De wandaden van de Japanse bewakers, mishandeling, willekeurige bestraffing, uithongering, verkrachting, gedwongen prostitutie, ze komen alle aan de orde. Nu woont Lise met haar echtgenoot in Spanje.

Informatie

Titel                De kleine gevangene
Auteur           Lisse Kristensen
ISBN               9789044347609
Uitgeverij     The House of Books

Bestel online knop

 

 

De kleine gevangene
De kleine gevangene
het waargebeurde overlevingsverhaal van een klein meisje in een Japans krijgsgevangenkamp op Java tijdens de Tweede Wereldoorlog
Score 4.6 van 5 sterren.
€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
De kleine gevangene
De kleine gevangene
Score 4.6 van 5 sterren.
€16,30
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.