De laatste wens van Moek, Albert Heringa

De laatste wens van MoekEen zelfgekozen levenseinde

Albert Heringa beschrijft in dit boek alle feiten en achtergronden rond het leven en de dood van zijn moeder. Zij was de vrouw die vanwege haar zelfdoding, met de documentaire van Nan Rosens De laatste wens van Moek, in 2010 in de publiciteit kwam. Het boek wordt geleverd inclusief DVD met de volledige documentaire van Nan Rosens, die eerder werd uitgezonden op NCRV-tv.

Albert vertelt over alles wat er is gebeurd in zijn leven. Moek was niet echt ziek, maar ze had haar leven geleefd. Ze vond 99 wel  een mooie leeftijd en wilde geen honderd jaar worden. Moek vroeg het aan haar huisarts of hij haar kon helpen. Hij begreep haar wens wel. Maar hij vond haar nog te goed en kon haar niet helpen. Versterving, stoppen met eten en drinken, leek haar de enige mogelijkheid.  Moek vond dit niet de juiste keuze. Albert besloot haar te helpen bij haar zelfgeregisseerde dood. Hij gaf  haar de anti-malariapillen, die hij had overgehouden aan zijn tropenreizen. In combinatie met een antibraakmiddel en slaappillen maakte ze hiermee een einde aan haar leven.

In  De laatste wens van Moek schrijf Albert hoe hij Moek zijn stiefmoeder hielp bij haar doodswens. Albert deed iets wat strafbaar was. Hij werd in februari 2010 zes uur lang verhoord door het Openbaar Ministerie. Na meer dan twee jaar besluit het Openbaar Ministerie om Albert Heringa te gaan vervolgen. De vervolging komt voort uit de documentaire die uitgezonden werd op televisie.

Ik vond De laatste wens van Moek, lief, ontroerend, en aangrijpend. Bovendien is het een goed onderwerp. Wanneer mag iemand zelf kiezen voor zijn dood? Ik vind Albert een moedige man.

Albert Heringa (Amsterdam, 1942) verloor zijn moeder in de oorlog. ‘Moek’ werd vanaf zijn derde jaar zijn nieuwe moeder. Hij studeerde bosbouw in Wageningen en werd bioloog. Daarna werkte hij in Algerije, Mali en Burkina Faso, de laatste jaren als ontwikkelingsecoloog en beleidsmedewerker. Heringa zet zich nu in voor aandacht en autonomie bij de keuze voor een waardig levenseinde. Daarnaast is hij al jaren vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk.  

Informatie

 Titel               De laatste wens van Moek
Auteur            Albert Heringa
ISBN                9789078905691
Uitgeverij       De Brouwerij

Bestel online knop

 

 

De laatste wens van Moek
De laatste wens van Moek
een zelfgekozen levenseinde
Score 4.3 van 5 sterren.
€13,45
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.