De Paardenjongen, Rupert Isaacson

De PaardenjongenRupert Isaacson en Kristin Neff, merken dat de ontwikkeling van hun zoontje Rowan achteruit gaat. Rowan is pas een jaar.
Rowan kan niet goed praten en trekt zich terug in zijn eigen wereld. Om kleine dingen kan hij al panisch zijn en rolt gillend over de grond. De neurologische vuurstormen razen door zijn lichaam. Rowan maakt geen contacten en is niet zindelijk.

Als Rowan twee jaar is volgt de diagnose, autisme.
Rupert en Kristin krijgen een klap in hun gezicht, maar ze proberen moed te houden. Een aantal Afrikaanse Bosjesmannen komen naar Amerika voor een verhaal over hun leven. Rowan wordt betrokken in hun traditionele ceremonies. Wat daar precies gebeurde weet niemand, maar daarna was Rowan tijdelijk rustiger.

Hiervoor maakt Rowan op een bijzondere manier contact met de merrie Betsy. Rowan kruipt tijdens een wandeling door een afrastering. Hij laat zich lachend op de grond vallen vlak voor de merrie Betsy.
Als paardentrainer weet Rupert dat dit heel gevaarlijk is. Als de merrie schrikt kan zij het jongetje doodtrappen. Maar al vanaf het eerste moment ontstaat er een band tussen Betsy en Rowan. De merrie buigt haar hoofd in een nederige houding.

Rowan wil op het paard zitten en zo begint een wonderlijk avontuur tussen een autistisch kind en een paard. De band tussen Betsy en Rowan is uniek.
Op de merrie is Rowan onwaarschijnlijk kalm en communicatief.
Rupert besluit om met Rowan te paard door Mongolië te trekken. Dat is het land is waar paarden en alternatieve geneeswijzen samenkomen. Ze ondergaan in Mongolië rituelen met Sjamanen. Aan het einde van de reis krijgen ze een ritueel met de belangrijkste Sjamaan. Wat hier gebeurd, is niet te geloven. Rowan wordt zindelijk en kan zich beter beheersen. Hij kan nu zelf op Betsy rijden.

‘Kom op, Betsy zei Rowan, en hij schopte met zijn hakken tegen haar aan.
Ze ging op een drafje terug naar de stal. Mijn zoon zat rechtop, mooi in balans. Hij reed van me weg, vrij.

Rupert Isaacson werkte jarenlang als paardentrainer en maakte talloze reizen in Afrika, Azië en Noord-Amerika. Hij schreef onder meer voor Daily Telegraph, Esquire en National Geographic en zijn werk werd recentelijk bekroond door de National Geographic Society. Rupert Isaacson woont en werkt in Texas met zijn vrouw Kristin Neff, die werkt als psychologe, en hun zoon Rowan.

De Paardenjongen heeft me diep geraakt. De band tussen Rowan en Betsy is heel bijzonder.
Voor de rituelen met de sjamanen was ik nogal sceptisch, maar het resultaat is er. Ik zal dit verhaal nooit vergeten.

Eerder gepubliceerd op dit blog op 11 Juni 2009.

Informatie

Titel De Paardenjongen
Auteur Rupert Isaacson
ISBN 9023440196
Uitgeverij Cargo

Bestel online knop

 

 

Eén antwoord op “De Paardenjongen, Rupert Isaacson”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.