De stilte van het licht, Joost Zwagerman

Joost Zwagerman, foto door Dr. Jost Hindersmann
Joost Zwagerman, foto door Dr. Jost Hindersmann

Schoonheid en onbehagen in de kunst

Joost Zwagerman (1963-2015)

Ik was diep geraakt door het nieuws dat Joost Zwagerman vrijwillig uit het leven was gestapt. Een groot talent is er niet meer. Zijn boek De stilte van het licht lag een dag na zijn dood in de winkel. Een prachtige titel. Stil zal het zijn zonder Joost.

Soms denken we dat we alleen stilte horen. Maar kun je stilte ook zien? Hoe ziet de stilte eruit? Kunnen we dat in beelden omschrijven? De Belgische kunstenaar Luc Tuymans stelde eens dat kunstwerken, willen ze effect sorteren, ‘de immense intensiteit van stilte’ moeten verspreiden. De stilte van het licht is een onderzoek naar facetten van die immense stilte. Misschien belichaamt stilte in de kunst een verlangen om er niet te zijn. Dit verlangen vormt voor Zwagerman de aandrijfmotor in De stilte van het licht.

Joost kon prachtig vertellen over kunst en literatuur. Hij nam je mee in zijn  verhaal. Ook In de stilte van het licht laat hij je niet los. Joost heeft een pareltje nagelaten. Bedankt Joost voor dit prachtige boek.

Over Joost Zwagerman

Joost Zwagerman is geboren in Alkmaar in 1963. Uitgerekend op de dag dat zijn boek De stilte van het licht. Schoonheid en onbehagen in de kunst verscheen is door eigen hand een einde aan zijn leven gekomen in Haarlem in 2015. Hij debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman De houdgreep, één jaar later gevolgd door de verhalenbundel Kroondomein. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! (1989) een groot leespubliek, gevolgd door de bestseller Vals licht (1991) die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd. In 1994 volgde De buitenvrouw (1994). Van deze drie romans zijn meer dan 200.000 exemplaren per titel verkocht, van De buitenvrouw zelfs meer dan 300.000. Inmiddels behoort Joost Zwagerman tot de meest gelezen schrijvers van zijn generatie. Zijn werk verscheen in vertaling in Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Japan.

Informatie

Titel               De stilte van het licht
Auteur           Joost Zwagerman
ISBN               9789029589888
Uitgeverij     Arbeiderspers

Bestel online knop

 

 

De stilte van het licht
De stilte van het licht
schoonheid en onbehagen in de kunst
Score 4.6 van 5 sterren.
€7,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
De stilte van het licht
De stilte van het licht
schoonheid en onbehagen in de kunst
Score 4.6 van 5 sterren.
€25,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.