De Tweeling, de musical

de TweelingDe musical is gebaseerd op het boek van Tessa de Loo, de Tweeling. Toch is de musical heel anders dan het boek. Heb je het boek gelezen dan moet je het verhaal even loslaten. Wij zagen de Tweeling in het Chassé Theater in Breda. Maar we waren erg onder de indruk, een prachtige voorstelling, met twee geweldige actrices in de hoofdrol.


Verhaal van de musical de Tweeling

De zusjes worden op jonge leeftijd van elkaar gescheiden en groeien op in twee totaal verschillende werelden; Anna in Duitsland, Lotte in Nederland.
Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden tegenstellingen alleen maar groter. Een strijd tussen het hart en het geweten van de zussen is het gevolg. Het boek en de film gaan verder dan de musical. De bejaarde zussen zijn compleet uit het scenario verwijderd.
In plaats daarvan is de plek waar de tweeling elkaar hun dramatische geschiedenis vertellen een Nederlandse cel. Daar wacht de Duitse zus van de tweeling in 1946 op haar executie door het Nederlandse verzet. Beiden verloren hun geliefden, de een was een jood en stierf in Auschwitz De andere was een Duitser en verloor zijn leven in de slag om Stalingrad.

Ontstaan en beschrijving

Speciaal voor de musical De Tweeling schreven Ilse DeLange en JB Meijers nieuwe muziek. Het was de eerste keer dat Ilse DeLange en JB Meijers samenwerkten. De muziek voor de Tweeling gaat qua stijlen alle kanten op. Ze kregen hulp van Daniel Lohues omdat het voor Ilse DeLange nieuw was om in het Nederlands te schrijven. Echte klassiekers in de musical zijn er niet, maar ze bieden alle ruimte voor het verhaal. Kees Prins en Frank Ketelaar hebben getekend voor het verhaal, hierbij springen ze behendig om met flashbacks. Vlak voor de pauze verschijnen de twee kleine meisjes hand in hand, wat mij deed denken aan de omslag van het boek.
Af en toe leek het of het toneel ook in tweeën was gedeeld een lichte kant en een donkere. Af en toe leek het licht zwart/wit wat veel indruk maakte. Ook de beelden die verschenen in het decor paste zeer goed bij het verhaal.
De musical gaat over het overwinnen van tegenstellingen door begrip en respect. En dat is in onze tijd actueler dan ooit te voren. De Tweeling is een bijzondere en indrukwekkende theaterervaring over onze geschiedenis en een nieuwe tijd. Een voorstelling die je als theaterliefhebber niet mag missen.

Rolverdeling:

Hanna van Vliet – Anna
Rosa da Silva – Lotte
William Spaaij– David
Niels Gooijer – Bernd
Jacob de Groot – Ruben
Kees Boot – Francois

Informatie cd:

Titel:        De Tweeling
Cast:        Hanna van Vliet, Rosa da Silva, William Spaaij, Niels Gooijer
EAN:        8717953030795
Uitgever: Stage Entertainment Music

Informatie boek:

Titel:        De Tweeling
Auteur:    Tessa de Loo
ISBN:       9789029539562
Uitgever: De Arbeiderspers

Bestel online knop

 

 

De Tweeling (Original Cast)
De Tweeling (Original Cast)
Score 5.0 van 5 sterren.
€18,99
Uiterlijk 25 februari in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
De tweeling
De tweeling
roman
Score 4.1 van 5 sterren.
€12,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.