De Tweeling, Tessa de Loo

De TweelingTwee oude vrouwen, een Nederlandse en een Duitse, ontmoeten elkaar bij toeval in het kuuroord Spa. Ze herkennen in de ander hun verloren gewaande tweelingzuster. Door de oorlog zijn ze voorgoed vreemden voor elkaar geworden. Lotte verwijt Anna medeplichtigheid aan de holocaust maar Anna kaatst de bal terug.

Gedurende hun kuur vertellen ze hun levensverhaal. Na het overlijden van hun ouders zijn ze door familieleden bruusk van elkaar gescheiden. Anna groeit op bij haar grootvader, in een primitief boers en katholiek milieu aan de rand van het Teutoburgerwald. Lotte belandt vanwege haar tbc in Nederland, bij een oom met sterk socialistische sympathieën. Het contact tussen de beide zusjes raakt verloren.
De Hollandse Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat aanvankelijk uiterst wantrouwig tegenover haar tweelingzus, maar wordt door de aangrijpende verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het lijden van gewone Duitsers in oorlogstijd.
We volgen de beide zussen tijdens de oorlogsjaren. Lotte heeft verkering met een joodse jongen en walgt van de opvattingen van de Duitsers. Anna is zich ondertussen van geen kwaad bewust en trouwt zelfs met een SS’er.
De tweeling laat zien hoe de oorlog ook de levens van overlevenden vernietigde. Een oorlog kent alleen verliezers.

Auteur

Tessa de Loo debuteerde in 1983 met de verhalenbundel ‘De meisjes van de suikerwerkfabriek’. Ze is de auteur van verhalen, essays en romans, waaronder Een varken in het paleis, Meander, de novelle Het rookoffer en Een bed in de hemel. Haar werk wordt internationaal gelezen en gewaardeerd.

De film

Ben Sombogaart regisseerde de film De Tweeling. Deze film werd genomineerd voor een Oscar. De jonge Lotte wordt in de film gespeeld door Thekla Reuten, de oude Lotte door Ellen Vogel. Anna wordt respectievelijk door Nadja Uhl en Gudrun Okras gespeeld. De Tweeling maakt veel indruk. Je ziet dat de film met veel liefde gemaakt is en bevat zeer mooie sfeerbeelden. De acteurs zijn zeer overtuigend in hun rollen. Al in het eerste half uur van de film krijg je vochtige ogen en een brok in je keel. Het verhaal wordt subtiel in beeld gebracht en niets wordt er dik bovenop gelegd.

In mijn privéleven wordt ik geconfronteerd met het verleden van mijn moeder. Ik sta versteld dat na zo’n lange tijd, net als in De Tweeling, de Tweede Wereldoorlog nog sporen heeft achtergelaten ook bij mijn moeder.

Informatie boek:

Titel: De Tweeling
Auteur: Tessa de Loo
ISBN: 9789041331564
Uitgever: Arbeiderspers

Informatie dvd:

Titel: De Tweeling
Speelduur: 129 Min
Regisseur: Ben Sombogaart
Acteurs: Thekla Reuten, Ellen Vogel, Nadja Uhl, Gudrun Okras.
EAN-nummer: 8713045218225
Uitgever: Entertainment One

Bestel online knop

 

 

Eén antwoord op “De Tweeling, Tessa de Loo”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.