De zin van het leven, Fokke Obbema

De zin van het levenGesprekken over de essentie van ons bestaan

Over de vraag, De zin van het leven, denken we allemaal weleens na. Maar weten we wel het antwoord. Zelf vind ik het ook lastig. De auteur wordt ook heen weer geslingerd over deze vraag. Is er iets in je leven, wat de moeite waard is om voor te leven?
Het boek zet de lezer aan het nadenken. Het is ook fijn om er samen met iemand over te praten.

 
Volkskrant-journalist Fokke Obbema kreeg in 2017 een hartstilstand en ging ‘even dood’ zoals hij dat zelf noemt. Hij schreef hierover aan aangrijpend artikel 
Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties.
Vanaf oktober 2018 publiceerde hij  een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: Wat is de zin van ons leven?
Fokke denkt dat Wat is ‘de betekenis van het leven’,  een betere vraag is.
Kijk maar eens naar dit filmpje een gesprek over zijn hartstilstand, coma en het boek met interviews uit de Volkskrant die hij maakte over de zin van het leven
 
Het zijn prachtige gesprekken. Een lach, een traan en onderwerpen om over na te denken.
Het is ook   een boeiend onderwerp.
Ieder mens leeft zijn eigen leven. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Verdriet, vreugde, beren op de weg, Sommige mensen zoeken hulp om verder te kunnen leven.
Fokke constateert in terugblik dat er twee groepen te onderscheiden zijn: mensen die al hun hele leven bezig zijn met de vraag naar de essentie van het bestaan en anderen die daar min of meer hardhandig door het leven zelf op gedrukt zijn, zoals dat bij hem zelf het geval is.
Het is en blijft een lastige vraag. Vooral als je door ziekte of tegenslag het niet ziet zitten. Wat is dan nog de zin van het leven om verder te gaan?
 
Ik vind De zin van het leven een prachtig boek. Stof om over na te denken.
Het boek is uit, maar niet in mijn hoofd en hart.
 

Meer over Fokke Obbema

Fokke Obbema werkt bij de Volkskrant, waar hij chef van de economieredactie en correspondent voor Frankrijk is geweest. Hij schreef eerder ‘China en Europa’, dat zowel in het Nederlands als het Engels verscheen. Tegenwoordig legt hij zich voor de krant toe op zingeving. In dat thema verschijnt in 2019 zijn nieuwe boek. De zin van het leven.
 

Informatie

Titel                   De zin van het leven
Auteur             Fokke Obbema
ISBN                9789045039329
Uitgeverij     Atlas Contact
 
Bestel online knop
 
 
 
 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.