Digiziek, Manfred Spitzer

 DigiziekPleidooi voor Offline leven

De huidige samenleving is doordrongen van digitale informatietechnologie. en die  drukt een zwaar stempel op ons leven. Enkele jaren gelden zaten jongeren in Europa  al ruim zeven uur per dag voor een beeldscherm (tv, computer, video of game-console). De afgelopen vijf jaar heeft het gebruik van de smartphone de olievlek uitgebreid, en daardoor is het gebruik van digitale informatietechnologie nog frequenter geworden.

De digitalisering beheerst dus ons dagelijks leven. En dat kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Hersenonderzoeker Manfred Spitzer laat op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek zien hoe computergebruik ons digiziek maakt. In Digitale dementie gaf hij ook al aan dat computergebruik slecht is voor ons geheugen. Maar de gezondheidsrisico’s blijven daar niet toe beperkt: stress, depressie, slapeloosheid en een verslechterde motoriek en conditie behoren allemaal tot de risico’s.

Manfred waarschuwt ons voor wat er kan gebeuren als we de digitale media te veel laten overheersen. Maar hij laat ook zien wat we daar tegen kunnen doen. En laat die smartphone ook eens links liggen. Want ook daar zijn de meeste mensen veel mee bezig. Even kijken, een berichtje, even een berichtje sturen. Zit je tv te kijken, of je bent bij vrienden, ping, ping. Het is belangrijk om dit allemaal even los te laten en rust te zoeken in andere dingen. 

Ik vind Digiziek een erg goed boek. Dit boek heb ik niet in een keer uitgelezen, maar dat komt door de informatie. Ik vind het zeer toegankelijk en ga er zeker verder in lezen. Soms moet je best veel dingen digitaal regelen en daar heb ik moeite mee. Voor een deel kun je zeggen, stop, ik ga bij vrienden op viste, of wandelen, lezen, of naar theater of film. Gewoon even een computer en vergeet niet je telefoon uit te zetten

Meer over de auteur Manfred Spitzer

Manfred Spitzer (1958) is een van de belangrijkste neurologen van Duitsland. Hij studeerde geneeskunde, psychologie en filosofie. Hij was gasthoogleraar in Harvard en is de directeur van de psychiatrische universiteitskliniek in Ulm. Zijn Digitale dementie was een bestseller en werd in 14 landen vertaald.

Informatie

Titel                 Digiziek
Auteur           Manfred Spitzer
ISBN              9789045032139
Uitgeverij    Atlas Contact

Bestel online knop

 

 

 

Digiziek
Digiziek
pleidooi voor offline leven
Score 4.2 van 5 sterren.
€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Digiziek
Digiziek
pleidooi voor offline leven
Score 4.2 van 5 sterren.
€12,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.