Dood doet leven, Jeroen Terlingen

Dood doet levenPleidooi om praten over de dood bij een breed publiek ‘gewoner’ te maken

In Dood doet leven volgt Jeroen Terlingen patiënten die te horen hebben gekregen dat ze niet meer beter kunnen worden. Ze zoeken allemaal hun eigen weg tussen strijdbaarheid en berusting, maar één ding valt op: tijdens het leven stilstaan bij de dood, verhoogt de kwaliteit van het bestaan – tot in de laatste uren.

Waarom praten over de dood gelukkiger maakt.

Jeroen denkt dat mensen meer moeten praten over de dood. Zelf heeft hij het ondervonden toen hij ziek werd. Er werd bij hem kanker geconstateerd. Jeroen dacht dat hij dood ging. Zijn behandeld arts leerde hem om te leven. En dat je niet gelijk je neer moet leggen bij de dood. Jeroen had in zijn omgeving nog nooit zoiets meegemaakt. Alleen oudere mensen gingen dood en daar kon hij zich bij neerleggen. Als je eerder met ziekte en  de dood wordt geconfronteerd, ga je er ook anders  over nadenken en praten.

Jeroen heeft ook geleerd om te leven bij de dag. Hij is van mening dat je van iedere dag een feestje moet maken. De communicatie over de dood kent veel obstakels. In onze ‘maakbare’ samenleving zijn mensen steeds minder bereid om het leven te nemen zoals het komt. De organisatie van de gezondheidszorg en de opleiding van artsen en verpleegkundigen dragen bij aan het grote zwijgen.

Dood doet leven laat zien hoe het nadenken en praten over de dood wordt gestimuleerd door enthousiaste individuen.
Maar voor echte verbetering is meer nodig. Terlingen pleit voor een nieuwe functie in de gezondheidszorg: een doula. Een duizendpoot, die een patiënt terzijde staat in de laatste fase van het leven, die steun en toeverlaat is voor de naasten, complexe medische dilemma’s overziet, de weg weet in de bureaucratie, thuis is in zingevingsvragen, en weet wat het is om afscheid te nemen en te rouwen.

Jeroen Terlingen heeft een You tube kanaal geopend.

Ik vind Dood doet leven erg mooi. Ik hoop net als Jeroen  dat door het boek mensen meer over de dood gaan praten. De dood hoort bij het leven.
Jeroen kan er mooi over vertellen

Over de auteur

Jeroen Terlingen 
 was vakbondsjournalist van 1968 tot 1980 en redacteur van Vrij Nederland van 1980 tot 1993. Daarna werd hij docent journalistiek. In 1990 werd lymfklierkanker bij hem vastgesteld. Na een langdurige chemotherapie is hij sinds 1991 in remissie. Jeroen Terlingen publiceerde zeven biografieën en één roman. Daarnaast geeft hij cursussen, schrijft boeken en maakt films over de diagnose, behandeling en gevolgen van kanker.

Informatie

Titel                Dood doet leven,
Auteur          Jeroen Terlingen
ISBN             9789462971387
Uitgeverij    De Kring

Bestel online knop

 

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.