Echte dokters huilen ook, Warner Prevoo en Karin Overmars

Echte dokters huilen ookWarner had al een tijdje een raar kuchje. Hij dacht dat het door de stress op zijn werk kwam. De huisarts vermoedde een longontsteking, alleen bracht de antibioticakuur geen verlichting.

‘Ik ga even een scannetje laten maken.’ zeg ik.
‘Hoezo?’ Yno kijkt op van zijn wiskundeboek. Hij zit aan de grote eettafel te leren.
‘Voor de zekerheid.’
Hij kijkt me onderzoekend aan.
‘Even uitsluiten dat ik kanker heb,’, zeg ik.

Zo begon de nachtmerrie waarvan hij alles wist, tot het hemzelf overkwam en hij niets bleek te weten. Een dokter die wordt getroffen door de ziekte waaraan hij met hart en ziek is toegewijd. longkanker. De longarts met wie hij zo vaak had overlegd over patiënten was opeens niet meer zijn collega, maar zijn  dokter.

De dood heeft op zíjn deur geklopt. Als je toekomst eindigt wordt sta je anders in het leven. Kanker is het toppunt van eenzaamheid. Je stapt in een andere wereld.
Het leven gaat door. Gewoon doorleven? Maar hoe leef je ‘gewoon’ door als je kanker hebt?

Warner is nu zelf patiënt. Maar ook arts, collega, vriend, geliefde, en vader. Warner voelt nu ook de angsten, de eenzaamheid, de pijn, Hij verblijft in het ziekenhuis waar hij zelf werkt, dat valt niet altijd mee. Hij wordt nu verpleegd door zijn eigen collega’s. De ziekte verandert zijn blik op kankerpatiënten voorgoed. Hij leefde met zijn patiënten mee en zei soms dat hij ze begreep. Nu weet hij dat dit holle woorden zijn. Een buitenstaander weet helemaal niet hoe een patiënt zich voelt. Helaas weet Warner het nu wel.

‘We gaan je nog wel even hier houden, zei de longarts. Het zou mooi zijn als ik er over tien jaar nog ben. Maar toch: als ik dat zeg, maakt me dat ook zo ontzettend verdrietig.’

 Luister hier naar Warner

Ik vind Echte dokter huilen ook, lief, eerlijk, ontroerend. Ik heb er geen woorden voor. Tranen in mijn hart. Een aangrijpend verhaal in een mooi jasje. 
Voor iedereen een aanrader

Over de auteurs

Warner Prevoo (1963) is sinds zestien jaar werkzaam als interventieradioloog in een gerenommeerd ziekenhuis gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Hij is zelf gespecialiseerd in de minimaal invasieve beeldgestuurde behandeling van kanker.

Karin Overmars (1965) is journalist voor onder meer de Volkskrant en HP/De Tijd, en schreef drie romans. Haar laatste roman, Villa Betty, verscheen in 2012 bij uitgeverij J.M. Meulenhoff.

Informatie 

Titel                    Echte dokter huilen ook
Auteurs           Werner Prevoo
                            Karin Overmars
ISBN                 9789026343469
Uitgeverij     Ambo/Anthos

Bestel online knop

 

 

Echte dokters huilen ook
Echte dokters huilen ook
Score 4.6 van 5 sterren.
€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.