Een jaar Offline, Bram van Montfoort

Bram van Montfort
Bram van Montfort

Plakband. Dat ben ik vergeten. Over een paar seconden begint 2012. De menigte op het dak van mijn studentenflat is alvast begonnen met aftellen. Ik sta op de trap. In mijn linkerhand een enorme vuurpijl, in de rechter een fles champagne. (…) Nog even gauw Facebook checken. En een dramatische tweet plaatsen.

Bram van Montfoort, student aan de School voor Journalistiek in Utrecht, besloot om in 2012 een jaar lang offline te gaan Hij is graag on-line. Graag? Hij lijkt wel verslaafd. Altijd is hij in de weer met iPad, en Bram zit op Twitter, Facebook en LinkedIn.
Zijn sociale contacten  gaan via via Facebook, WhatsApp, Twitter, Gmail en Linkedin. Hij luistert ook online naar muziek, kijkt filmpjes filmpjes, volgt  het nieuws, spelletjes, geldzaken, alles doet hij on-line. Als hij wil gaan slapen, wil hij nog even kijken of er nog leuke berichten zijn. Maar voor hij het weet zit hij tot in de vroege uurtjes achter zijn pc. Bram wil niet verslaafd worden want dit wordt toch wel te gek. Hij gaat een jaar offline. Lastig? Hoe blijf je op de hoog zonder Facebook? En hoe maak je afspraken met je vrienden als je geen mobieltje meer hebt? Want soms kan een afspraak veranderen, maar oeps, Bram kan geen sms ontvangen, dus hij loopt zijn vrienden mis. Maar hij heeft nu meer tijd voor zijn studie. Bram haalt ineens de hoogste cijfers van de klas en heeft na jaren weer contact met zijn Portugese vader.

Toen bekend werd dat Bram van Montfoort een jaar lang offline zou gaan, dook de landelijke en regionale pers boven op hem: van DWDD tot NRC Next. Hij was de eerste ter wereld die een jaar lang offline ging én het ook volhield. Bram deed er al die tijd het zwijgen toe. Nu, voor het eerst, doet hij op geestige en onomwonden wijze verslag van een jaar zonder internet.

Ik vind Een jaar Offline leuk en vlot geschreven. Ik heb niet zo veel met Twitter en Facebook Maar ik ben wel dol op mailen, schrijven, muziek luisteren, informatie zoeken en ik denk nog wel meer. Als ik een jaar niet on-line kon zou ik het missen. Want ook via internet heb ik sociale contacten. Ja, die mensen bel ik ook en ik zie ze ook in IRL. Knap van Bram dat hij een jaar niet on-line is geweest.
Maar nu kun je hem weer volgen op Twitter  Bram laat zien hoe het ook kan. Wie volgt? Maar Bram blijft de eerste die een jaar offline ging.

Informatie

Titel           Een jaar Offline
Auteur      Bram van Montfoort
ISBN           9789048817818
Uitgeverij  Moon

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.