Een onschuldig meisje, Bernlef

Een onschuldig meisjeLucille is veertien jaar en woont in een klein dorp. Iedereen denkt alles van elkaar te weten en er wordt snel gekletst. Het meisje is een paar keer blijven zitten. Thuis loopt het ook niet op rolletjes, haar ouders hebben voortdurend ruzie. Haar moeder is kunstenares en veel met zichzelf bezig.  Haar vader heeft een andere vriendin.

Lucille schreeuwt om aandacht. Dan komt Jos Swinkels op school les geven. Zijn voorgangster is weggepest door een paar meisjes uit groep acht. Hij is dus gewaarschuwd. Toch gaat hij vol goede moed aan de slag. De dame grijpt haar kans en probeert Jos in haar netje te strikken. Aan een van haar beste vriendinnen vertelt ze een opwindend verhaal over haar en Jos. In het dorp wordt hij met argusogen en iedereen gelooft het meisje. Ze verdenken Jos van seksueel misbruik. Jos probeert zich te verdedigen maar dit heeft geen zin in een dorp waar iedereen achter elkaar aanloopt. Hij is al veroordeelt voordat de waarheid tafel kan komen. Een leugen is uit de hand gelopen en Jos heeft niet veel keuze. Kan hij nog blijven in dorp waar iedereen hem ziet als een verkrachter?

Bernlef stuurde het manuscript van Een onschuldig meisje twee weken voor zijn overlijden in oktober 2012 naar de uitgeverij. Het is de allerlaatste roman die hij voltooide.

Ik vond Een onschuldig meisje een goed boek. Duidelijk geschreven, geen wollig taalgebruik en een goed onderwerp. Stof om over na te denken.

Over Bernlef

Bernlef (1937-2012) publiceerde romans, verhalenbundels, essays en gedichten. Hij verwierf grote bekendheid met romans als Hersenschimmen, Publiek geheim en Buiten is het maandag. In 2008 schreef hij het Boekenweekgeschenk, De pianoman. Bernlefs werk is vaak bekroond, onder meer met de Constantijn Huygensprijs, de AKO Literatuurprijs en de P.C. Hooftprijs.

 Informatie

Titel                Een onschuldig meisje
Auteur            Bernlef
ISBN                9789021456263
Uitgeverij      Querido

Bestel online knop

 

 

Een onschuldig meisje
Een onschuldig meisje
Score 3.8 van 5 sterren.
€11,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Een onschuldig meisje
Een onschuldig meisje
Score 3.8 van 5 sterren.
€59,95
Uiterlijk 21 februari in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.