Een stap vooruit, een stap terug, Christian Donlan

Een stap vooruit, een stap terugMS is een ongeneeslijke ziekte aan het centrale zenuwstelsel, waardoor allerlei  neurologische aandoeningen ontstaan.
Bij ms is de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg  en oogzenuw  ( het centrale zenuwstelsel) beschadigd. Veel voorkomende symptomen zijn onder andere oogklachten, vermoeidheid, spraakstoornissen, geheugenstoornissen, tremoren en spasmes. De precieze oorzaak van de ziekte is onbekend, maar algemeen wordt aangenomen dat MS ontstaat door een samenspel van genetische omgevingsfactoren. Het verloop van MS is bij iedere persoon anders en daarom moeilijk te voorspellen.
In Nederland komt MS voor bij ongeveer 1 op de 1000 inwoners. Nederland telt 17.000 mensen met MS  MS treft vooral jong volwassenen.

Dit overkwam Christian ook, . Het leven krijgt in eerste instantie een mooie kleur. Er wordt een klein meisje geboren en Christian ia een gelukkige vader. Maar de mooie roze wolk, verliest zijn glans. Kort na de geboorte van zijn dochtertje, gebeuren er vreemde dingen. Dorian grijpt opeens naast lichtknopjes en deurklinken, zijn vingers en tenen tintelen en hij voelt elektrische schokjes door zijn lichaam trekken.

Helaas zijn dit de vroege symptomen van multiple sclerose, ms. Terwijl zijn dochter de wereld om haar heen gaat verkennen, wordt Christians wereld juist steeds kleiner.
Christian neemt ons mee in de wereld van een MS patiënt. Maar dan ook nog een  ms patiënt die vader is. Natuurlijk heeft hij veel vragen, onzekerheid en verdriet omtrent zijn ziekte. Maar de liefde en vreugde voor zijn dochtertje geeft hem, vreugde en kracht. Het neemt de ernst van de ziekte soms bij hem weg. Vreugde en verdriet gaan hand in hand.

Christian doet dan wel stappen terug. Maar zijn dochtertje ontdekt de wereld en zet stapjes vooruit. Vader en dochter stappen samen verder om de wereld te ontdekken. Als een neurologisch cartograaf brengt Christian in kaart hoe de hersenen van zijn dochter en die van hemzelf zich in tegengestelde richting ontwikkelen en op welke vlakken zij elkaar perfect aanvullen.

Ik vind Een stap vooruit, een stap terug ontroerend. Christian schrijft met zijn hart. Ondanks al het verdriet vind ik het geen tranentrekker.  Af en toe moest ik ook glimlachen. Vader en dochter hand in hand, samen zijn ze sterk.

Over de auteur

Christian Donlan  is een prijswinnend journalist die eerder voor The Guardian en Vice schreef. Begin 2014 werd de diagnose multiple sclerose bij hem gesteld. Sindsdien schrijft hij over zijn ziekte en over zijn opgroeiende dochter. Zijn schrijfstijl is nuchter en vrij van zelfmedelijden.

Informatie

Titel                Een stap vooruit, een stap terug
Auteur          Christian Donlan
ISBN             9789402701470
Uitgeverij   Harper Collins

Bestel online knop

 

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.