Een zoon van Limburg, Chrétien Breukers

Een zoon van LimburgChrétien Breukers is geboren in Leveroy, als oudste zoon van Christ Breukers en Gré Breukers-Peeters. Zijn ouders dreven een kruidenierswinkel aan de Deckersstraat nummer 4, schuin tegenover de Mariakapel, die sinds 2011 weer in de oude luister is hersteld. De oudoom van Breukers, die onderwijzer was, bedacht voor deze kapel een spreuk: ‘Als gij dezen weg passeert / Toon dat gij Maria eert’.

Leveroy was (en is) een dorp waar niet zo veel mensen wonen. Er waren twee kruideniers en verder veel boeren. Natuurlijk ontbraken de hoofdonderwijzer en de pastoor en de kapelaan niet. Het dorp was te klein voor een eigen notaris en dokter. Het sociale leven bestond voor een groot deel uit de voetbalclub, de fanfare en de schutterij. Het leven in Leveroy heeft indruk gemaakt op Chrétien. Als hij buiten Limburg is dan gaat het leven wel even iets anders dan in een dorp. Toch voelt hij zich nu meer Limburger dan in zijn jeugd. Zijn geboorteplaats Leveroy en Limburg zijn de bron waar hij altijd uit is blijven putten, een bron die zijn eigen writer’s goldmine is. Of, in de woorden van Breukers zelf: ‘Tot mijn ontzetting schreef ik: Ja, ik wil een Limburgse schrijver zijn.’ Als kind was hij al in de ban van boeken en lezen en schrijven. Het kind van toen is nu een groot talent.

Ik vind Een zoon van Limburg erg leuk. Het leest gezellig en soms is Chrétien ironisch. Hij tovert met de fanfare, vlaai en asperges, het rooms-katholieke geloof en het carnaval een glimlach op mijn gezicht. De warmte voor het lezen en schrijven voel je als lezer.  Chrétien geeft de woorden glans.

Chrétien Breukers (1965) is schrijver en redacteur van De Contrabas, de bekendste literaire weblog in het Nederlandse taalgebied. Hij publiceerde recent De Scheurkalender van de Nederlandse poëzie (2012) en Het eerste gedicht, over het lezen van poëzie (2013). Eerder verscheen van zijn hand een aantal dichtbundels. Een zoon van Limburg is zijn prozadebuut.

Informatie

Titel               Een zoon van Limburg
Auteur        Chrétien Breukers
ISBN         9789460681745
Uitgeverij Marmer

Bestel online knop

 

 

Een zoon van Limburg
Een zoon van Limburg
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Een zoon van Limburg
Een zoon van Limburg
€22,95
Uiterlijk 8 april in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.