Emma wil leven, Josha Zwaan

Emma wil levenEmma is slim  sportief, grappig… en weegt 40 kilo. Emma wil leven. Maar volgens haar ouders en artsen is ze ernstig ziek. En hoewel ze probeert  te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood.

 Emma wil leven, gebaseerd op de gelijknamige documentaire, is een hartverscheurend verhaal over anorexia, samengesteld door Josha Zwaan die vele uren filmmateriaal keek en intensief met de ouders van Emma, artsen en andere ervaringsdeskundigen heeft gesproken.
De documentaire maakte veel reacties los. Ik heb het later gekeken, met tranen in mijn ogen. Ik was een beetje bevooroordeeld over dit onderwerp. Maar de documentaire en het boek hebben mij op andere gedachten gebracht. Ik heb veel geleerd over deze verschrikkelijke ziekte.

De impact van deze ziekte is erg groot. Emma heeft veel meegemaakt en hard gevochten. Ze was sterk, maar viel iedere keer terug. De ziekte was sterker.
Josha heeft alles prachtig omschreven. Het lijkt mij niet makkelijk om de gevoelens van een ander te verwoorden. Het is een verhaal over hoop. Het  is allemaal erg verdrietig, toch hielden de ouders en Emma hoop.
Helaas is Emma overleden. Maar haar stem wordt in dit prachtige boek gehoord. 

Ik vind Emma wil leven een prachtig boek. Het is lief, emotioneel en recht uit het hart. Er is weinig bekend over anorexia, van dit boek heb ik veel geleerd.
Ondanks het emotionele onderwerp is het een juweeltje.

Over de auteur

Josha Zwaan (1963) is auteur en schrijfdocent. Ze debuteerde in 2010 met de roman Parnassia, die lovend werd ontvangen. In 2013 volgde het even zo prachtige Zeevonk, en in 2015 verscheen Dwaallicht, een hoopgevende roman over leven met psychische problemen. Over de impact van een nierziekte op haar zoon en haar familie schreef Josha Zwaan haar eerste non-fictieboek: Zijspoor.  

Informatie

Titel                   Emma wil leven
Auteur            Josha Zwaan
ISBN                9789025906559
Uitgeveri        Ten have

Bestel online knop

 

 

 

Boeken algemeen

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.