Evita, Paul van Ewijk

EvitaWe hebben de musical Evita al eerder gezien. Maar dat is jaren geleden. Nu gaan we de musical opnieuw bekijken. Evita is een musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, de musical verteld het verhaal over het leven van Eva Perón. Al eerder hadden Andrew Lloyd Webber en Tim Rice samengewerkt, bij Jesus Christ Superstar, en Evita begon net als Jesus Christ Superstar  als een album. De elpee Evita is opgenomen in 1976 met de zangeres Julie Covington als Evita. Na een tijdje hoog in de hitlijsten te hebben gestaan, maakte Evita de sprong naar West End in Londen. Ik heb in 1976 de elpee gekocht, en in de trein naar huis alle teksten gelezen.

Het verhaal

Eva Duarte was een onecht kind. Ze woonde in een klein dorp in Argentinië omdat ze een onecht kind was wordt ze met de nek aangekeken. Hier ontwikkelde ze waarschijnlijk haar afkeer voor de middenklasse. Hoe ze precies in Buenos Aires terechtkomt is onduidelijk. De musical kiest voor de versie dat ze naar de stad werd meegenomen door de Agustin Magaldi, een tango zanger.
In Buenos Aires had Eva grote moeite om in haar levensonderhoud te voorzien, geen diploma’s en connecties. Het lukte haar om werk te krijgen  als radio- en filmactrice. Haar ster stijgt snel.

Tijdens een inzamelingsactie na een aardbeving ontmoet ze Juan Perón. Ze krijgen een affaire, als Peron gearresteerd wordt volgen grote demonstraties. De musical doet voorkomen of Eva deze heeft georganiseerd maar opdat moment was haar politieke invloed niet zo groot. Om Perón president te maken bezoeken Juan en Eva alle uiteinden van Argentinië. Als Perón president is maakt Eva een succesvolle tournee door Europa, de Regenboog-tournee. Ook maakt Eva na de verkiezing van Juan tot president meer gebruik van haar koosnaam, Evita.

De musical doet vermoeden dat Evita populairder was dan Juan Perón dit is echter niet het geval, ze was wel immens populair onder de werkende klasse en ze richt ook de Eva Perón stichting op, die erg gewaardeerd wordt.
Als bij Evita baarmoederhalskanker wordt geconstateerd gaat het snel achteruit met haar. Op 26 juli 1952 om drie minuten voor half negen ‘s avonds overleed de vrouw van de president op 33-jarige leeftijd.

Dan volgt een groots publiek spektakel, ongeveer één miljoen mensen liepen langs haar baar om haar de laatste eer te bewijzen. Bij uitzondering kreeg zij een staatsbegrafenis. De massaliteit van de rouw na de dood van Eva Perón is tot op heden alleen geëvenaard door de reacties op het plotselinge overlijden van Prinses Diana.

Evita en Ché
Wals voor Evita (Brigitte Heitzer) en Ché (René van Kooten) Foto: Roy Beusker

De musical

De musical begint met de begrafenis van Eva Duarte Perón, op de achtergrond zijn historische filmbeelden te zien. Wat ik altijd een goede liedtekst vind is Another suitcase in another hall door Daniel Cohen vertaald met Een volle koffer in een kale gang, hoewel het applaus uitblijft bij dit lied is het goed uitgevoerd door Esmée Dekker.

Tien jaar geleden vertolkte Brigitte Heitzer al Evita, ook nu komt ze weer goed uit de verf, de rol past haar als een jas. René van Kooten vertolkt de rol van Ché Guevara met verve. Hoewel alle zangers vocaal genoeg in huis hebben is het soms lastig om, vooral bij de wat snellere stukken, de teksten goed te horen. Vooral als het einde van Evita nadert zit je met een brok in de keel. Soms wil ik meezingen in het Engels maar de Nederlandse vertaling van Daniel Cohen was bijzonder goed.
Ik heb genoten van de musical Evita.

Cast

Brigitte Heitzer – Evita
René van Kooten – Ché
Paul Donkers – Juan Perón
Esmée Dekker – Mistress & alternate Evita
Yoran de Bont – Magaldi

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.