Genomineerden Libris Literatuurprijs 2016 bekendgemaakt

Libris LiteratuurprijsDe schrijvers Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Connie Palmen, Inge Schilperoord, P.F. Thomése en Thomas Verbogt maken nog kans op het winnen van de Libris Literatuurprijs. Dit jaar zijn de boeken van uitzonderlijke kwaliteit. De Libris Literatuurprijs is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandse literatuur. De jury kijkt niet naar verkoopcijfers of uitgevers, maar gaat alleen af op literaire kwaliteit.

De genomineerden zijn:

In een bijeenkomst in het Rijksmuseum vertelde juryvoorzitter Dick Benschop dat de jury ‘verdrietig was om wie er moesten afvallen, maar met grote vreugde en instemming over wie er overbleven, haar keuze had gemaakt. De jury heeft zich, zo onbevangen en onbevooroordeeld mogelijk lezend, willen laten verrassen. Daarin schuilt een grote aantrekkelijkheid van literatuur: dat je nu juist als lezer niet krijgt wat je verwacht. Dat je wordt meegevoerd in andermans hoofd of een onbekende wereld en wordt geraakt, getroffen, overtuigd en overrompeld,’ aldus het juryrapport.

Het vijftal van de vakjury dat naast voorzitter Dick Benschop bestaat uit Onno Blom, Sebastiaan Kort, Hanca Leppink en Margot Vanderstraeten, gaat zich nu buigen over de vraag welke roman zij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt. Op 9 mei wordt live in Nieuwsuur door juryvoorzitter Dick Benschop, directeur bij Shell International, bekendgemaakt wie de winnaar is. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking. Vorig jaar won Adriaan van Dis de prijs met Ik kom terug.

De Libris Literatuurprijs werd oorspronkelijk, ruim 25 jaar geleden, met enige aanpassingen, gemodelleerd naar de roemruchte Booker Prize. Er is een nominatiesysteem. De bekroonde titel wordt gekozen uit een zgn. shortlist van zes genomineerde boeken.

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.