Gesloten koffers, Sylvia Pessireron

Gesloten koffers ‘Dwang kan alleen eindigen in een chaos’.

Mahatma Gandhi

In Gesloten koffers gaat het over de de Molukse KNIL-soldaat Itja Hatuopar. Itja voelt zich afgedankt. Ze zouden binnen een half jaar teruggaan, zo werd beloofd.  Volkomen onverwacht zijn hij en zijn wapenbroeders bij aankomst in Nederland ontslagen.

Ze worden weggestopt in een barakkenkamp. Ze wonen nu ergens in de Betuwe. Hij merkt dat de Molukkers helemaal niet welkom zijn. Ze hebben geen geld en geen werk. Hij is verbittert en kan zich niet neerleggen bij de strenge leefregels. Het regime in de barakkenkampen voor Molukkers is streng en aan hen worden allerlei verboden opgelegd. De autoriteiten tonen nauwelijks begrip voor hun situatie en ze behandelen hen arrogant en neerbuigend. De RMS (Republik Maluku Selatan), is hem heilig Zijn vrouw Ina doet haar best om hun dochters en zonen een toekomst te geven. Tegen Itja’s wil stimuleert ze hen om hun hart te volgen. Ze kan niet voorkomen dat haar gezin terechtkomt in een draaikolk van botsende belangen. Een extreme verzetsdaad zet de familieband op scherp.

Ik vind Gesloten koffers een juweeltje. Ik ben er stil van. Er kwam heel veel op me af en ik ga het zeker nog een keer lezen.  Ik vind het een aanrader.

Over Sylvia Pessireron

De Molukse schrijfster Sylvia Pessireron (1958) is opgeleid aan de Hoge School voor de Journalistiek. Zij heeft een aantal boeken op haar naam staan waaronder Tussen mensen en geesten, volksverhalen uit de Molukken (1996), Rouwen in zeven ‘Nederlandse’ culturen (1998), Wij kwamen hier op dienstbevel (2003) en De verzwegen soldaat. Sylvia Pessireron is co-scenarist van de televisiefilm De Punt. Met deze roman maakt de schrijfster pijnlijk duidelijk hoe Nederland tekort geschoten is. En hierdoor medeverantwoordelijk dat dit leidde tot de treinkapingen en schoolkapingen door Molukse jongeren.

Informatie

Titel               Gesloten koffers
Auteur          Sylvia Pessireron
ISBN             
9789044344806
Uitgeverij    The house of books    

Bestel online knop

 

 

Gesloten koffers
Gesloten koffers
Gesloten koffers
Score 4.6 van 5 sterren.
€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Gesloten koffers
Gesloten koffers
Score 4.6 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.