Haar naam was Sarah, Tatiana de Rosnay

Haar naam was SarahNaar aanleiding van het grote wereldwijde succes van de roman Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay, is deze ook verfilmd. Actrice Kristin Scott Thomas zal de hoofdrol in deze film spelen. Deze topactrice kennen we allemaal van The English Patient, Mission Impossible en Four Weddings and a Funeral. Met zowel haar Britse als Franse nationaliteit is zij uitermate geschikt om de hoofdrol van dit prachtige boek te mogen vertolken.

Het verhaal

Sarah is tien jaar als ze in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt wordt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs gebracht. Hier worden duizenden joden worden verzameld voor deportatie.
Net voordat de politie het appartement binnendringt sluit Sarah haar broertje Michel op in een kast. Niemand heeft dit gezien. Sarah heeft de sleutel van de kast meegenomen. Ze belooft dat ze hem zal bevrijden, maar wordt weggevoerd en ziet hem nooit meer terug.

Julia is een Amerikaanse journaliste. Zestig jaar na deze verschrikkelijke gebeurtenis, moet zij hier een artikel over schrijven. Julia gaat op zoek naar de ware toedracht en ontdekt een geheim van haar schoonfamilie.
Is het beter om een verleden te laten rusten? Julia probeert het spoor van Sarah te volgen.
Via archieven en via het dossier van Sarah ontdekt zij het goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.
De twee verhaallijnen worden beurtelings beschreven en vooral de ervaringen van Sarah geven de lezer een onthutsend beeld van de wreedheden rondom de deportatie.

Ik heb hier geen woorden voor. Ik ben stil en ontroerd en het verhaal, Haar naam was Sarah zal me niet snel los laten.

Bespreking film Haar naam was Sarah

Net als in het boek lopen ook in de film de twee verhaallijnen door elkaar die van Sarah en van de Amerikaanse journaliste Julia. Kristin Scott Thomas speelt de journaliste als een gedreven vrouw, die haar wereldbeeld ziet kantelen na de ontdekking dat het huis van haar Franse schoonfamilie bewoond werd door de ouders van Sarah Starzinsky. De psychische worsteling die Julia doormaakt en de verdenking die zij langzaam krijgt dat er een geheim verborgen wordt gehouden binnen haar familie zijn subliem uitgewerkt, vooral hoe dit doorwerkt binnen haar eigen relatie.

Regisseur Gilles Paquet-Brenner heeft het drama Haar naam was Sarah pakkend en zonder vals sentiment verfilmd. Hij heeft de gebeurtenissen overtuigend op beeld gezet. De dilemma’s over de waarheid niet willen weten zijn fraai in deze gevoelige film verwerkt en houdt goed het boek aan. Kristin Scott Thomas als Julia en de jonge Mélusine Mayance als Sarah acteren zeer indrukwekkend in dit beklemmende oorlogsdrama. Ik heb genoten van de dvd en zat gekluisterd aan de buis.

Informatie

Titel Haar naam was Sarah
Auteur Tatiana de Rosnay
ISBN 9789047200796
Uitgeverij Artemis en co

Informatie DVD

Titel Haar naam was Sarah, Elle S’Appelait Sarah
Regisseur Gilles Paquet-Brenner
Speelduur 111 minuten
EAN DVD: 8713053015007
EAN Blu ray: 8713053815003
Uitgever: Videofilmexpress

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.