Help, ik ben een autist!, Pascal van IJzendoorn en Ans Ettema-Essler

Help, ik ben een autistIk was het al voordat ik het wist.

 Dit boek vertelt het verhaal van Pascal die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg.

 Als je mij ergens zou tegenkomen dan zal niets je doen vermoeden dat ik de diagnose ‘autisme’ heb. En laten we eerlijk wezen, het is ook niet iets wat aan de buitenkant te zien is. Het is zelfs niet te horen zodra ik mijn mond opentrek en met een zachte ‘g’ een gesprek met je aanga.

Basisschoolvrijwilliger Pascal van IJzendoorn kampeerde met groep 8 ergens op een camping in het Noord-Hollands landschap. ‘s Avonds bij het kampvuur werd de dag nabesproken toen een collega begon over de buren; een basisschool voor kinderen met autisme. De collega was verbaasd dat je aan de buitenkant niet kon zien dat ze autistisch waren. Ik kan dat ook niet zien als iemand autistisch is. Ik kan het ook niet merken.

Pascal moest hier wel op reageren. Hij vertelde ze ik ben ook een autist. Zijn collega’s hadden nooit iets hem gemerkt. Je kunt aan Pascal ook niet horen. Hij kan goed uit zijn woorden komen. Helaas heeft Pascal wel een onzichtbare aangeboren stoornis.
 De rest van je leven heb je hier last van. En hoe gaan jij en je omgeving hier mee om?
Samen met Pascal maken we ook een wandeling in de wereld van de gezondheidzorg. Wie ben ik zei de autist? Pascal worstelde ook met deze vraag. Pas na een lang traject kreeg hij de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg.
Pascal kan ook goed vertellen over autisme. Luister naar dit bijzondere gesprek.  Pascal kan redelijk met deze vervelende aangeboren stoornis omgaan.
Pascal is een autist, maar hij is ook een kanjer.

 Ik vind Help ik ben een autist, een bijzonder boek. Pascal heeft deze vervelende aangeboren stoornis in een mooi jasje gestoken. Het is moedig dat hij zijn verhaal met ons deelt. Ik ben er stil van. Een aanrader voor iedereen met autisme, of die er mee te maken heeft.

 Over de auteurs

Ans Ettema-Essler (1962) heeft sinds 2000 een praktijk waar ze zich vooral richt op volwassenen met ADD en ADHD. Autisme heeft vele overeenkomsten met deze stoornis, waardoor ze graag inging op het verzoek van Pascal van IJzendoorn (1982) om samen met hem dit boek te schrijven.

Informatie

Titel                    Help, ik ben een autist!
Auteurs            Pascal van Ijzendoorn en Ans Ettema-Essler
ISBN                  9789461852472
Uitgeverij       Village

Bestel online knop

 

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.