De herfst van Zorro, Al Galidi

Rodaan Al Galidi
Rodaan Al Galidi

Ik keek vroeger altijd graag naar Zorro. Toen ik de titel De herfst van Zorro zag, wilde ik daar meer over weten. Want voor mij is er maar een Zorro.

Al snel las ik het volgende: Zorro is oud geworden. Zijn masker gooide hij weg en hij begint gedichten te schrijven.

Verder hoefde ik niet te lezen, ik wist dat ik deze bundel met gedichten moest lezen.

Geen Zorro op een paard, die hij maar hoeft te fluiten en hij komt. Zorro heeft geen masker en degen, die overal een Z achterlaat. Maar wel prachtige gedichten. Ik ging ook weer even terug in de tijd. Het heeft misschien niks met deze bundel te maken, maar mijn gedachten gingen terug naar een boek van Isabelle Allende.

Zorro heeft dan misschien zijn masker afgezet, maar The mask of Zorro kwam toch ook weer even bij me boven. Zorro heeft geen degen meer en laat de letter Z niet achter, maar schrijft prachtige gedichten,

Een gedicht wil ik met je delen en als boekenwurm heb ik natuurlijk gekozen voor:

Zorro liep in de bibliotheek en keek naar boeken
Als verdrietige boeken huilen,
wat zijn hun tranen?
Hun titels,
hun begin,
hun einde
of de namen van hun schrijvers?
Als boze boeken het konden,
wat zouden ze verbranden?
Zichzelf,
bibliotheken,
hoofden
of de wereld?
Als zwangere boeken een baarmoeder hadden,
wat zouden ze baren?
As
tuinen
of boeken?
Als mijn boeken monden hadden,
wat zouden ze doen?
Mij zoenen
of in mijn gezicht spuwen?

Rodaan Al Galidi is schrijver, dichter en columnist. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij niet naar school mocht, heeft hij zich de taal zelf geleerd. Hij publiceerde zes boeken in het Nederlands en is bekroond met de El Hizjra-Literatuurprijs 2002 en de Phenix Essayprijs 2002, en werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs 2004 en de Debutantenprijs 2004. Na De fiets, de vrouw en de liefde (2002) en de roman Maanlichtmoerassen (2006) verscheen vorig jaar de alom bejubelde poëziebundel De herfst van Zorro, die op de shortlist van de VSB Poëzieprijs 2007 stond. Zijn prachtige roman Dorstige rivier (2008) is genomineerd voor de BNG-Literatuurprijs.

Informatie

Titel De herfst van Zorro
Auteur Rodaan Al Galidi
ISBN 9085420571
Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.