Humor als verpleegkundige interventie, Marcellino Bogers

Humor als verpleegkundige interventieLachen is gezond is een bekende uitspraak en nog wetenschappelijk bewezen ook. Als je lacht voel je jezelf ontspannen en je kunt beter met angst omgaan. Humor kan ook pijnstillend werken. Humor is zelfs evidence based.

Zoek maar eens op pubmed.nl met de term humour en nursing (566 hits). Een grappige video of geluidsopname kan een pijnstillend effect geven van tien minuten bij een volwassen patiënt.
Voor de verpleegkundigen is een gezonde dosis humor belangrijk. Verpleegkundigen krijgen dag in en dag uit met soms zeer trieste dingen te maken. Als je dit even ‘weg’ kunt lachen kan dit een burn out voorkomen.
Tijdens de opleiding krijgen verpleegkundige allerlei zaken geleerd. Maar zelden wordt besproken hoe belangrijk humor kan zijn. En niet onbelangrijk voor toekomstige verpleegkundigen, humor vergemakkelijkt het leren.
Tijdens het werk moet er veel meer worden stilgestaan bij de lach. Natuurlijk kun je niet bij iedere patiënt grapjes gaan staan maken. Maar als je als verpleegkundige verdiept in de lach, kun je humor deel uit laten maken van je werk. Humor op de werkvloer is een voorwaarde om de verpleegkundige interventie humor richting patiënten invulling te geven.
In Humor als verpleegkundige interventie vind je theoretische achtergronden van deskundigen en ervaringen van collega verpleegkundigen.
Als je dit boek hebt gelezen weet je meer over humor in de zorg. Ik vloog lezend door het boek. Je moet de humor wel serieus nemen. Niet iedere grap kan bij elke patiënt.

Humor

Jaren geleden zag ik een film van Patch Adams. Hij kreeg doodzieke kinderen aan het lachen. Patch Adams is de grondlegger van de Cliniclowns. Jaap Bressers een man die twee jaar geleden zijn nek heeft gebroken vindt dat humor de lucht klaart. Hij is nu de eerste sit-down comedian van Nederland. Humor helpt hem door de moeilijke situatie.

Auteur

Marcellino Bogers is ex-verpleegkundige en cabaretier en vindt het beroep van verpleegkundige, het mooiste rotberoep dat er is. “Tijdens mijn zestienjarige carrière in de gezondheidszorg wilde ik altijd heel dicht bij mijn patiënten zijn. Ik kwam erachter dat je dat onder andere door samen lachen bereikt. En ik merkte ook dat humor mij op de been hield. Humor is goud in de handen van zorgverleners”, aldus Marcellino Bogers .

Eerder gepubliceerd op 27 november 2007

Informatie

Titel Humor als verpleegkundige interventie
Auteur Marcellino Bogers
ISBN 9789035229648
Uitgeverij Elsevier

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.