Je gaat er niet dood aan, Henk Blanken

Je gaat er niet dood aanZoektocht naar de grenzen van mijn aftakeling

“Je gaat er niet dood aan’ is de herziene en uitgebreide uitgave van journalist Henk Blanken relaas over parkinson en dementie.
Vanaf het moment dat Henk de diagnose Parkinson heeft gekregen, gaat het achteruit met Henk.

Hij struikelt over woorden en tegels. Als hij er nog over kan schrijven kan Henk er wel mee leven. Maar de ziekte neemt toe. Henk schrijft over zijn vader en zijn zoon. En dan is er de vraag welk lijden wil hij nog meemaken.
Henk denkt dat hij het nu allemaal wel rustiger kan doen. Maar zijn ziekte heeft andere plannen. Zijn lichaam takelt af. Hij struikelt steeds vaker en zijn geheugen laat hem in de steek. Hij zoekt naar informatie. Henk vraagt zich af, wat er nu stuk gaat in zijn brein. Ja, hij kan er wel oud meer worden, maar hoe?
Soms is hij bang dat alles hem te veel wordt. Nee, je gaat er niet dood aan maar het loopt wel lullig af. Voor de achterblijvers valt het ook niet mee. Wanneer is het genoeg

Mijn dood is niet van mij

Als ik ooit ga dementeren, wil ik er liever niet meer zijn. Maar ik wil ook niet veel te vroeg om euthanasie moeten vragen, zoals Hugo Claus of mijn vriend Joop. Ik wil op tijd. Omdat artsen een diep demente mens niet laten sterven, wil ik dat mijn achterblijvers bepalen wat ‘op tijd’ zal zijn. Daarvoor moet wel de Strafwet worden aangepast, leg ik uit in dit essay in De Groene.

Een ontroerend verhaal. Henk heeft ook veel humor. Een lach en een traan en soms pijn in mijn hart. Een absolute aanrader.

Over de auteur

Henk Blanken (1959), bekroond met Het Gouden Pennetje en de Tegel, schreef voor Het Vrije Volk, de Volkskrant en Dagblad van het Noorden. Voor Carels hoofd, over een parkinsonpatiënt die een hersenoperatie ondergaat terwijl hij bij kennis blijft, werd hij ook Europees gelauwerd. Bij Atlas Contact publiceerde hij drie boeken over journalistiek.

In Handboek verhalende journalistiek (2014) pleit hij met coauteur Wim de Jong voor de kunst van het vertellen en reportages die dwingend zijn als fictie, maar wel waargebeurd. In oktober 2015 verscheen Pistoolvinger. Parkinson en de schoonheid van het verval. Pistoolvinger is inmiddels ook in Duitse vertaling verschenen onder de titel Da stirbst du nicht dran. Was Parkinson mir gibt.

Lees ook Pistoolvinger 

Informatie

Titel              Je gaat er niet dood aan
Auteur         Henk Blanken 
ISBN             9789045036793
Uitgeverij    Atlas/Contact

Bestel online knop

 

Je gaat er niet dood aan
Je gaat er niet dood aan
zoektocht naar de grenzen van mijn aftakeling
€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Je gaat er niet dood aan
Je gaat er niet dood aan
zoektocht naar de grenzen van mijn aftakeling
€19,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Eén antwoord op “Je gaat er niet dood aan, Henk Blanken”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.