Jesus Christ Superstar, Massimo Romeo Piparo

Jesus Christ SuperstarGelovig zijn we niet maar om op Goede Vrijdag naar deze Engelstalige musical te gaan leek ons wel wat. We bezoeken deze musical in het World forum in Den Haag. Van te voren nog een keer de film afgespeeld. Die blijft indrukwekkend.  Ondanks het drukke verkeer op deze goede vrijdag bereiken we zonder files Den Haag.

Ted Neeley heeft al meer dan vijfduizend keren de voorstelling gespeeld. De film destijds zorgde voor zijn grote doorbraak. Daarin vertolkte hij met verve de hoofdrol en verwierf wereldfaam. De film was direct een hit en kreeg cultstatus. Daarmee was Ted Neeley voorgoed met de rol van Jezus verbonden. Terwijl hij op de audities verscheen voor de rol van Judas. De voorstelling draait om Ted Neeley maar zijn stem is niet zo geweldig als voorheen. Hij oogt fragiel maar zet met zijn acteertalent toch een geloofwaardige Jezus neer.

Het verhaal van de rockopera

Jesus Christ Superstar is geschreven door Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. Zij kozen een andere interpretatie van het Bijbelse verhaal. Jezus staat niet centraal maar Judas Iscariot. Bij de versie van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber heeft Judas goede intenties. Judas is in hun verhaal de sterkere en intelligentere, terwijl Jezus eerder zwak en emotioneel overkomt. Het maakt hem minder goddelijk en veel menselijker dan in het Bijbelse verhaal. Ook Maria Magdalena wijkt af zij houdt van Jezus wat zich uit in de wereldberoemde song, “I don’t know how to love him.”

 

Tim Rice en Andrew Lloyd Webber hebben het Bijbelse verhaal op geheel eigen wijze neergezet. En het script is ijzersterk, ook de Passion maakt er gebruik van.
De verscheidenheid aan muziek die Andrew Llyod Webber  gebruikt is dan ook groot. In de muziek van Jesus Chris Superstar vormen symfonische partijen een combinatie met blues-, folk-, en gospelpassages, en sommige passages worden versterkt door elektronische geluidseffecten. .

De voorstelling

We vinden makkelijke onze plaatsen en de voorstelling start met een indrukwekkende gitaarsolo met liggende gedaantes. De zang van Judas verbleekt bij die in 1973 van Carl Anderson (Hij stierf in 2004 aan leukemie), toch mag de zang van Judas er zijn. Het valt op dat de zangers een licht accent hebben. Dat blijkt ook wel want de cast is volledig Italiaans op Ted Neeley na.
In het begin vinden we de lichtkant storend maar later blijkt dat deze opgaat in het decor. Het orkest zit op een draaiend plateau en spelen de muziek uitstekend. Tijdens de geseling van Jezus daalt er een soort doorzichtig doek naar beneden op de achtergrond zijn beelden zichtbaar van oorlogen, terroristische acties maar ook Ghandi en Martin Luther King en Nelson Mandela worden getoond. Heel verrassend is de song Superstar, gezongen door Judas, zogenaamd negentienhonderd zesentachtig jaar later. Op een groot videoscherm is Judas te zien met de engelen. Dan loopt hij richting zaal en komt zingend de zaal binnen gevolgd door Jezus. Een bijzondere manier om de kruisweg te verbeelden op deze Goede Vrijdag.
Als toegift zingt Judas tijdens een staande ovatie nog eenmaal Superstar.
De zang van Ted Neeley is niet wat het eens was, hij verbloemt sommige zaken met zijn acteertalent en door wat langzamer te zingen. Toch mist de voorstelling een bepaalde snelheid door hem. Maar respect voor hem als je na zo’n lange tijd nog steeds deze rol wil spelen. Maar misschien zijn twee voorstellingen op één dag ook wat veel.

Ted Neeley
Ted Neeley in 1973 en nu, Bron: Capital Pictures / Sunshine en Jesuschristmusical.nl

 

 

 

Cast:

Ted Neeley – Jesus
Nick Maia – Judas
Simona Distefano -Maria Magdalena
Paride Acacia – Annas
Francesco Mastroianni – Kajafas
Andrea Di Persio -Pontius Pilatus
Giorgio Adamo -Simon
Salvador Axel Berry Torrisi – Herodes
Mattia Braghero – Peter

Bestel online knop

 

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.