Joodse buren, Maria Boonzaaijer

Joodse burenAmsterdam 1943. Josefien Langeveldt heeft een gezin van acht kinderen. Op een ochtend is haar baby Lise doodziek. Vlug gaat ze met haar naar de huisarts. Onderweg ziet ze dat er een razzia is. Een jonge vrouw is de wanhoop nabij. Ze smeekt Josefien om haar baby mee te nemen. Josefien vlucht in paniek weg.

Josefien krijgt later last van haar geweten. Had ze dit kindje mee moeten nemen? De oorlog loopt ten einde. Maar Josefien kan dit niet uit haar hoofd   zetten. Ze krijgen na de oorlog, nieuwe buren. Joodse buren. Alles komt weer bij Josefien boven.  Ze vermoedt dat de buurvrouw degene is die zij in 1943 aan haar lot overliet, maar durft het niet te vragen.Haar dochter Lise gaat veel met het buurmeisje van beneden om. Het lijken net zusjes. Haar ouders zijn niet blij met dit contact. Het meisje is van Joodse afkomst. Josefien kan het verleden niet loslaten. Maar Lise gaat haar eigen weg. Dan valt Lise als een blok voor Leo, een volwassen Joodse acteur, met wie Pauli al iets heeft. In diezelfde periode krijgt Jozefien een fatale hartaanval.Ook Lise wordt geconfronteerd met het verleden van haar moeder.

Een familieroman over diepe vriendschap, een geheime liefde, verraad, en de impact van de oorlogsjaren. Tegen de achtergrond van de bezettingstijd en de jaren vijftig, de tijd van wederopbouw, verzuiling, grote gezinnen, het rijke roomse leven en strikte fatsoensnormen. Een uitstekend geschreven, overtuigende familieroman, tegen de blijvende achtergrond van de oorlog.

Ik vond Joodse buren aan aangrijpen, lief en mooi verhaal. Een aanrader, ik ben er stil van.

Over Maria Boonzaaijer

Maria Boonzaaijer heeft ruim dertig jaar als actrice en regisseur gewerkt. Zij doceerde drama en Spaans. Haar eerste roman Papa Tango schreef ze tijdens een zeilreis rond de wereld. Maria is zangeres en stemcoach.

Informatie

Titel                  Joodse buren
Auteur            Maria Boonzaaijer
ISBN                9789044346039
Uitgeverij     The house of books

Bestel online knop

 

 

Joodse buren
Joodse buren
roman
Score 4.6 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Joodse buren
Joodse buren
roman
Score 4.6 van 5 sterren.
€17,99
Uiterlijk 20 februari in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.