Khomeini, Sade en ik, Abnousse Shalmani

Khomeini, Sade en ikAbnousse Shalmani is acht jaar wanneer ze haar hijab uittrekt op het schoolplein in Iran. Korte tijd later vlucht ze met haar familie naar Parijs, waar ze verlost denkt te zijn van beperkende kledingvoorschriften. Niets blijkt echter minder waar.

Eén van die ongezonde tradities is volgens Abnousse Shalmani de hoofddoek. De hoofddoek die er volgens de voorstanders voor moet zorgen dat vrouwen geen lustobject zijn voor mannen, maar die er paradoxaal genoeg voor zorgt dat elk stukje huid en elk stukje haar dat aan de sluier weet te ontsnappen, begeerte opwekt bij de man. Salman Rushdie publiceert zijn Duivelsverzen en de hijab staat opnieuw in het centrum van de belangstelling. Abnousse vecht voor haar vrijheid, die ze uiteindelijk vindt door het werk van Marquis de Sade. In een verhaal waarin biografie en fictie door elkaar lopen, doet Abnousse Shalmani verslag van de strijd van vrouwen voor vrijheid. Khomeini, Sade en ik gaat over emotionele, seksuele en intellectuele ontwikkeling, verpakt in een sterke, luchtige stijl.
Het boek neemt ons mee van Teheran in 1997 naar Parijs in 2013 en vertelt gaandeweg Abnousses verhaal met haar blote kont als leidraad door het boek. Het vertelt over de hoofddoek en de ongelijkheid die ze in Teheran achter heeft achtergelaten, maar waar ze weer mee geconfronteerd wordt in Parijs. Het vertelt over haar problemen als vrouw en als Iraanse vluchtelinge.

Khomeini, Sade en ik lijkt mij een mooi boek. Ik moet er wel meer tijd en rust voor nemen om alles goed in me op te nemen. Ik deel nu alvast het persbericht met jullie.

Over Abnousse Shalmani

Abnousse Shalmani werd in 1977 geboren in Teheran. In 1985 vluchtte ze op achtjarige leeftijd met haar familie naar Parijs. Shalmani studeerde geschiedenis, waarna ze een tijdje korte films produceerde. Met Khomeini, Sade en ik keert ze terug naar haar eerste liefde: de literatuur.

Informatie

Titel                Khomeini, Sade en ik
Auteur           Abnousse Shalmani
ISBN               9789044534504
Uitgeverij     De Geus

Bestel online knop

 

 

Khomeini, Sade en ik
Khomeini, Sade en ik
Score 5.0 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Khomeini, Sade en ik
Khomeini, Sade en ik
Score 5.0 van 5 sterren.
€11,77
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.