Kirsten Emous overleden

Kirsten Emous
Kirsten Emous

Voor ons onverwacht hoorde we het bericht dat de auteur Kirsten Emous is overleden op 28 augustus 2016. De afgelopen twee jaar was Kirsten vrijwel voortdurend in doktershanden. Met enige regelmaat rolden bij haar uitgever columns binnen. Ze schreef dat de artsen ‘het’ nog steeds niet begrepen, het verplegend personeel een verkeerde instelling had. En dat de patiënt te lijden had onder de zorgverzekeraars.

Ze was wetenschapsjournaliste, een term waarop ze trots was. Ze was voorzitter geweest van VWN, de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en –communicatie Nederland.

Boeken van Kirsten Emous

In de loop der jaren schreef Kirsten ontelbare artikelen, tijdschriften en boeken over onderwerpen als informatica, gezondheidszorg, geneeskunde, medische biologie, tandheelkunde en voeding.
Wij leerden haar kennen met het boek De loden mantel uit 2005. Hierin beschrijft Kirsten haar slechte ervaringen met mantelzorg. Dit mondt uit  in een kritische en uitdagende analyse van de gezondheidszorg.
Helaas is het boek gesneuveld toen we de website veranderden.
Gezien de de discussies over overbelaste mantelzorgers van de afgelopen twee, drie jaar was Kirsten haar tijd ver vooruit. Ze was dan ook een van de eersten die de verregaande bureaucratisering als oorzaak
noemde van de problemen binnen de gezondheidszorg. wat ik als verpleegkundige kan beamen.

Ook in het boek, De doolhof van tante An, waren haar grondigheid en betrokkenheid ongeëvenaard. Het boek is uitgegeven door Gibbon. Enerzijds toonde ze zich empathisch met de patiënt en de verzorger. Anderzijds was ze verbijsterd over politieke en economische motieven die tot verwaarlozing van het individu leiden. In De doolhof van tante An concludeerde ze onthutst dat er decennialang te weinig aandacht is besteed aan vaatvervuiling als belangrijkste oorzaak van hersenschade. Die verkeerde focus was in de hand gewerkt door fondsenwervers. Dezen waren uit strategische overwegingen alle typen dementie ‘alzheimer’ gaan noemen.

Kirsten zal door blijven leven in haar boeken waarin ze opkwam voor kwaadaardigheid, berekening en domheid.

2 antwoorden op “Kirsten Emous overleden”

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.