Les Uns et les Autres, Claude Lelouch

Les uns et les autresLes Uns et Les Autres van Claude Lelouch stamt uit 1981, ik zag deze film van Claude Lelouch en was verkocht, geweldig. Les Uns et Les Autres draaide maar liefst twee jaar in de Nederlandse bioscopen, ongekend lang.
Nu is dat haast niet meer voor te stellen met al die sociale media.De film maakte veel indruk maar toen ik mijn zoektocht begon naar deze film was Les Uns et Les Autres niet meer verkrijgbaar op dvd. Een online zoektocht begon, met af en toe de hoop dat de film toch op dvd zou uitkomen maar jammer genoeg steeds zonder Nederlandse ondertitels. En dan opeens hebben we de dvd.

Het is een Franse film maar het verhaal speelt ook in Rusland, Duitsland, Amerika en natuurlijk in Frankrijk. De film is ontroerend en het verhaal is niet zomaar verteld.

Het verhaal

Les Uns et Les Autres begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog, en je volgt 4 muzikale families.
Het begint in Rusland met de jonge balletdanseres Tatjana en haar toekomstige man Boris. In Frankrijk maken we kennis met Simon en Anne Meyer, die elkaar leren kennen in de Folies Bergere. Simon wordt daar pianist en Anne speelt er viool, ze trouwen en krijgen een kind. In Duitsland maken we kennis met een jonge concertpianist, Karl Kremer die getrouwd is met Magda. Dan steken we de oceaan over en zijn we bij Jack Glenn en zijn band die zojuist een lied heeft gecomponeerd voor zijn net geboren meisje Sarah. Moeder en baby Sarah luisteren samen met zoon Jason naar de radio waar Jack Glenn te horen is. Als de Tweede Wereldoorlog begint moet Boris afscheid nemen van zijn vrouw en zoontje, om dient te nemen in het Russische leger.

In Parijs worden de Joodse Simon en Anne Meyer met hun baby gedeporteerd naar Duitsland maar onderweg laten ze hun baby achter op het Franse spoor.
Karl sluit zich aan bij de Duitse Wehrmacht. De Russische Boris en de Joodse Simon komen beide om. Tatjana blijft achter met haar zoontje en Anne Meyer keert terug naar Parijs en het station waar ze haar baby in de oorlog heeft achtergelaten.

 

Dan maken we een sprong in de tijd en komen in de zestiger jaren. We zien een groep Franse soldaten terugkeren uit Algerije, één van hun lijkt heel veel op de omgekomen Simon Meyer, hij heet Robert Prat. Hij is geadopteerd door een pastoor en zijn zus en gaat rechten studeren. Tatjana en haar zoon hebben hun functie bij het Bolshoi ballet gekregen. De dochter van bandleider Jack Glenn,Sarah is inmiddels een jonge vrouw, en toert met haar broer en manager Jason, en heeft succes als zangeres. Sergei de zoon van Boris en Tajana, nu een groot balletdanser vlucht naar het vrije westen.

Het laatste deel van Les Uns et Les Autres speelt zich af in de tachtiger jaren. Weer speelt de muziek een belangrijke rol in het leven van alle hoofdrolspelers.

Robert Prat heeft een zoon gekregen, die zich afzet tegen zijn vader en in een popgroep speelt. Sarah en Jason komen naar Parijs om een aantal concerten in het Lido te geven. Dan komen alle verhaallijnen bij elkaar. Sarah ontmoet de zoon van Robert Prat en gaat met hem een duet zingen. Robert Prat komt erachter dat hij Joods is en ontmoet na lange jaren zijn echte moeder. Unicef geeft een liefdadigheidsconcert in Parijs, uitgevoerd wordt de Bolero van Ravel, vlak onder de Eiffeltoren. Sergei danst op de Bolero, en het orkest wordt gedirigeerd door Karl Kremer. Sarah en de zoon van Robert geven vocale ondersteuning. Onder de toeschouwers, natuurlijk Robert met zijn moeder Anne Meyer maar ook iedereen die een rol speelde in Les Uns et Les Autres.

Over Les Uns et Les Autres

Hoewel alle personages fictief zijn, zijn velen gebaseerd op historische artiesten en kunstenaars als Edith Piaf, Josephine Baker, Herbert von Karajan, Glenn Miller, Rudolf Noerejev. Ook een toen nog onbekende Sharon Stone speelt een piepkleine bijrol als de vriendin van bigbandleider Jack Glenn.

Informatie Les Uns et Les Autres

Cast:

Robert Hossein Simon Meyer / Robert Prat
James Caan Jack Glenn-Jason Glenn
Nicole Garcia Anne Meyer
Geraldine Chaplin Suzan / Sara Glenn
Daniel Olbrychski Karl Kremer
Jorge Donn Boris & Sergei Itovitch
Rita Poelvoorde Tatiana & Tania Itovitch
Macha Méril Magda Kremer
Evelyne Bouix Evelyne / Edith

Informatie DVD

Titel: Les Uns et Les Autres
Speelduur: 184 minuten
Regisseur: Claude Lelouch
EAN: 8715664010600
Uitgever: Dutch Filmworks

Sommige online winkels verkopen deze dvd nog maar vraag eerst goed na of de film Nederlands ondertiteld is.

Bestel online knop

 

 

 

Bijgewerkt op 09-12-2019

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.