Lezen met ALS, Pieter Steinz

Lezen met ALSLiteratuur als levensbehoefte

En toen kwam de diagnose. De stemproblemen, de slechte tijden bij het hardlopen, mijn ongearticuleerde praten – het bleek allemaal het gevolg van ALS, afsterving van de zenuwcellen die de spieren voeden.’
Literatuurliefhebber Pieter Steinz kreeg in de zomer van 2013 te horen dat hij ALS had de kwaliteit van zijn leven snel zou afnemen.
Hij begon een column in NRC waarin hij het verloop van zijn ziekte verbond met de klassiekers die hij las of herlas. Kafka, Dickens, Reve, Shakespeare, Szymborska en vijftig andere schrijvers gaven hem houvast bij het omgaan met onmacht, afscheid, berusting en pijn, maar leerden hem ook over de mooie dingen die een dodelijke ziekte met zich meebrengt. De columns zijn nu gebundeld in ‘Lezen met ALS’. In Lezen met ALS beschrijft  Pieter met humor en zeer direct over zijn lichamelijke aftakeling. Ook de weg in de medische wereld beschrijft hij met een lach en een traan.

Ik zag Pieter Steinz bij De Wereld draait door. Dit vond ik erg emotioneel. Pieter kon alles horen maar zelf niets terug zeggen.
Ik heb nog niet alle columns gelezen, daarvoor zijn ze te mooi en wil ik er tijd voor nemen. De omslag van het boek ziet er prachtig uit. Pieter die zich vastklampt aan de boeken?

Pieter Steinz (1963) werkte meer dan twintig jaar als recensent en redacteur Boeken bij NRC Handelsblad en was vanaf 2012 directeur van het Nederlands Letterenfonds, tot hij terugtrad wegens ALS. Van zijn hand verschenen onder andere de veelgeprezen bestsellers Lezen &cetera, Dracula heeft echt geleefd, Made in Europe, Steinz – Gids voor de wereldliteratuur (met zijn dochter Jet) en het Boekenweekessay 2015, Waanzin in de wereldliteratuur.

 Informatie

Titel                        Lezen met ALS
Auteur                   Pieter Steinz
Illustraties            Hajo de Reijger
ISBN                       9789046819234
Uitgeverij              Nieuw Amsterdam

Bestel online knop

 

 

Lezen met ALS
Lezen met ALS
literatuur als levensbehoefte
Score 4.5 van 5 sterren.
€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Lezen met ALS
Lezen met ALS
literatuur als levensbehoefte
Score 4.5 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.