Lucia De B., Lucia de Berk

Lucia de Berk
Lucia de Berk

Levenslang en tbs

Lucia de Berk in december 2001 gearresteerd op verdenking van moord op vier volwassenen en drie kinderen. Al deze personen overleden in ziekenhuizen waar zij werkzaam was. In de media krijgt ze al snel de bijnamen ‘Zuster Dood’ en ‘Engel des doods’. In 2003 wordt ze door de rechtbank veroordeeld tot levenslang. Ruim een jaar later oordeelt het gerechtshof net zo, dan zelfs met tbs.

In 2008 wordt de zaak uiteindelijk heropend. Lucia de Berk wordt vrijgelaten. Dan heeft ze zes jaar gevangen gezeten.
Op 17 maart 2010 eist het Openbaar Ministerie om vrijspraak. Uiteindelijk wordt Lucia op 14 april 2010 vrijgesproken van alle veroordelingen.
Ze was altijd van mening dat ons rechtssysteem goed en rechtvaardig was. Dat gaf haar een veilig gevoel. Ze vertrouwde erop dat er op een eerlijke manier met de wet zou worden omgegaan.

Lucia ging hier anders over denken, toen er een arrestatieteam voor haar deur stond. Het voelde verschrikkelijk om te worden beschuldigd van misdaden die je niet hebt begaan.
Machteloos moest ze toezien hoe mensen haar gingen verachten. Ze werd afhankelijk en moest jaren in onzekerheid wachten totdat justitie besluit nam wat ze met je wilde doen. Nu weet ze dat wel. En in Lucia De B. Levenslang en tbs, wil ze het met ons delen.

Het lijkt me vreselijk wat Lucia de Berk heeft meegemaakt. Je wordt beschuldigd van misdaden die je niet hebt begaan. Je hebt het gevoel dat niemand je gelooft. Ik vind het erg moedig dat ze haar verhaal met ons deelt. Ik wens haar veel geluk. Al eerder verschenen boeken over deze rechtszaak zoals Lucia de B. van Ton Derksen, hierin beschrijft Ton Derksen de straf ondeugdelijk is maar ook het bewijs flinterdun is. Marjan Enzlin schreef het boek Alle schijn tegen.

Informatie

Titel Lucia De B. Levenslang en tbs
Auteur Lucia de Berk
ISBN 9789029572620
Uitgeverij De Arbeiderspers

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.