Matzes en Mie, Marijke Barend-van Haeften en Frits Barend

Matzes en mie De Lotgevallen van de families Barend en Van Haeften

‘Mama, waarom hebben wij geen opa’s? Die vraag stelde de oudste dochter van Marijke en Frits Barend. ‘En papa voegde de oudste dochter daaraan toe, ‘waarom had jij maar één oma en opa, waarom zijn je andere oma en oma vermoord?
Dit boek geeft het antwoord.

In Matzes en Mie beschrijven zij de zeldzame geschiedenis van een familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen.

Oorlogsgeweld in de familie

 Sommige ingrijpende gebeurtenissen kun je niet achter je laten. De oorlog is een grote rol gaan spelen in de levens van Marijke, Frits en hun kinderen. Ze hebben veel pijnlijke herinneringen. Ook voor de kinderen is het confronterend. Hun persoonlijke verhalen over verzet en verraad, over goed en fout zijn de rode draad in dit bijzondere familieverhaal. Twee oorlogsgeschiedenissen komen samen in dit aangrijpende verhaal.

Televisiemaker Frits Barend komt uit een Joodse familie die de Holocaust heeft meegemaakt, terwijl de Nederlands-Indische familie van zijn vrouw, historica Marijke van Haeften, de Japanse kampen heeft overleefd.
Negen maanden na de Duitse inval vierden de ouders van Frits Barend hun Joodse bruiloft. Toen was het feest, maar hoe wreed kan het zijn. Twee jaar later was de helft van de gasten vermoord. In 1943 werd het jonge gezin Barend verraden door een buurvrouw. Hoe overleefden de ouders en het broertje van Frits de oorlog? Na de Japanse capitulatie keerde de familie van Marijke terug uit de kampen. Maar voelde dat wel als een echte bevrijding? Marijke heeft met veel pijn en verdriet onderzoek gedaan, wat is er allemaal gebeurd.

Matzes en Mie heeft me diep geraakt. Ik ga dit boek absoluut nog een keer lezen. Ik ben stil, ik heb er geen woorden voor. Het is meer dan een aanrader. Dit moet je gewoon lezen.

Luister hier naar een indringend gesprek met Frits Barend.

Meer over Frits Barend

Frits Barend is journalist, televisie- en radiopresentator, columnist en uitgever.

Meer over Marijke Barend-van Haeften

Marijke Barend-van Haeften is literatuurhistorica en gespecialiseerd in koloniale literatuur ten tijde van de VOC en WIC.

Informatie

Titel                 Matzes en Mie
Auteurs         Marijke Barend-van Haeften en Frits Barend
ISBN               9789024406227 
Uitgeverij     Boom

Bestel online knop

 

 

Matzes en mie
Matzes en mie
de lotgevallen van de families Barend en van Haeften
Score 4.4 van 5 sterren.
€23,90
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.