Menthol, Frank Krake

MentholMenthol leert Nederland tandenpoetsen.

‘Ik bin swart van boeten, maor mooi van binnen.
En you Hengeler bint mooi van boeten,
maor pikzwart van binnen’

Joseph Sylvester-Menthol

Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Joseph is gevlucht omdat de situatie in zijn geboorteland Saint Lucia verre van prettig was. Ook de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika waren een reden om te vluchten. Joseph ging op zoek naar vrijheid. Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, dat hij aanprijst als ‘het natuur geheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen.
Roosje Borchert is het mooiste meisje van Hengelo. Een dame met een eigen wil en mannequin. Als Roosje Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Dit zorgt voor de nodige praatjes in Hengelo. Roosje blank en Joseph zwart. Joseph is toch al een bezienswaardigheid, een zwarte man. Nog nooit hebben ze daar een zwarte man gezien. Maar de twee hebben hun trots en liefde voor elkaar. En Joseph weet met zijn zwarte huid en parel witte tanden en charme de harten van de mensen te stelen. Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook….

Luister en kijk naar Frank

Menthol heeft me diep geraakt. Het is een prachtig verhaal. Fijn dat Frank de verhalen van vroeger met ons deelt. Hij heeft daar veel naslagwerk voor gedaan. Maar de woorden komen uit zijn hart. Ik vind het een juweeltje.

Over de auteur Frank Krake

Frank Krake ( 1968 ) studeerde Marketing Stategy aan de RUG. Hij publiceerde in de Verenigede Staten en schreef eerder de autobiografie De Rampenondernemer. Als klein jochie logeerde hij regelmatig bij zijn grootouders in Hengelo waar hij voor het eerst over ‘Menthol’ hoorde. Zijn opa deed vroeger zaken met Joseph en Roosje. De verhalen over het echtpaar maakten een onuitwisbare indruk. Die fascinatie inspireerde tot het schrijven van dit boek.

Informatie

Titel               Menthol
Auteur           Frank Krake
ISBN              9789082476408
Uitgeverij     Achtbaan

Bestel online knop

 

 

Menthol
Menthol
de zwarte man die Nederland leerde tandenpoetsen
Score 4.4 van 5 sterren.
€19,95
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.