Mijn naam is Selma, Selma van de Perre

Mijn Naam is SelmaHet uitzonderlijke verhaal van een jonge verzetsvrouw

Ik zag Selma in De wereld Draait Door. Een fantastische vrouw. Het was een aangrijpend gesprek.
Selma vertelt haar verhaal over haar leven toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze was toen pas zeventien jaar.
Ze had twee oudere broers en een jonger zusje. Haar vader was toneelspeler en haar moeder zorgde voor het gezin. Selma voelde  zich gelukkig. Het was een  hecht liberaal joods gezin.

Selma was een jonge Joodse vrouw.
Ze  kwam nooit in de synagoge en het feit dat ze Joods was speelde nauwelijks een rol in haar leven.  Ze waren ook geen lid van de Joodse gemeente.  Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld.

Maar toen werd alles anders. Het werd een kwestie van leven en dood. Ze verfde haar donkere haren blond en zag er niet echt Joods uit.
Selma werd in 1942 opgeroepen voor een werkkamp. Maar ze wist daar onderuit te komen.
Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga. Selma vervalste documenten en koerierde door het hele land. Selma wist een paar keer aan de nazi’s te ontsnappen.

Helaas werd ze in juli 1944  verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. De omstandigheden waarin ze verkeert zijn meer dan verschrikkelijk. Maar Selma overleeft het.
Haar moeder en zusje zijn in 1943 naar Sobibor gestuurd en direct na aankomst vermoord. Haar vader kwam in 1942 al aan zijn einde in Auschwitz. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma. 
Ik ben stil.  Woorden zijn overbodig. Iedereen moet dit verhaal lezen, het mag nooit verloren gaan.
Een absolute aanrader. 

Meer over Selma

Selma van de Perre (Amsterdam, 1922) maakt tijdens de oorlog deel uit van de TD-groep, een verzetsorganisatie. Kort na de oorlog vertrekt ze naar Londen. Ze werkt er voor de BBC en leert haar latere echtgenoot, de Belgische journalist Hugo van de Perre, kennen. Ook werkt ze jarenlang als buitenlandcorrespondent voor onder meer de AVRO/Televizier. In 1983 ontvangt Selma van de Perre het Nederlandse Verzetsherdenkingskruis. Selma woont in Londen en heeft een zoon.

Informatie

Titel                 Mijn naam is Selma
Auteur           Selma van de Perre
ISBN              9789400404595
Uitgeverij     Thomas Rap
 
Bestel online knop
 
 
 
 
 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.