Mijn vriend Henry, Nuala Gardner

Mijn vriend HenryHet ontroerende verhaal van een autistisch jongetje en zijn hond

Als Dale wordt geboren merken Nuala en Jamie al snel dat er iets niet goed is met hun kindje.
Na een eindeloze weg van artsen en specialisten wordt eindelijk de diagnose autisme gesteld.
Dale leeft in zijn eigen wereld. De ouders weten niet hoe ze hem moeten bereiken. Dale heeft last van driftbuien, hij gebruikt soms geweld en heeft obsessieve handelingen.
Dale laat niemand toe en heeft ook geen vriendjes.

Als puppy Henry, een golden retriever, in huis komt, verandert er veel. Dale is gek op Henry. Via Henry leert Dale communiceren.
Henry heeft een vriendelijke snuit en lieve ogen die hem rustig aankijken. Dale voelt zich niet bedreigt. Henry zit niet aan hem te trekken net als volwassen mensen soms wel doen. Dale mag zijn, wie hij is.

De moeder van Dale probeert hem te betrekken bij de opvoeding van de pup. Dale ziet dat Henry moet eten en drinken. Zo leert hij begrippen kennen als honger en dorst. Dale ziet dat zijn vriend Henry zich ook laat borstelen en zo leert Dale dat het niet erg is om je haar te laten kammen en knippen.
Dale knuffelt met de hond en leert zo ook wat het betekent als je van iemand houdt. Dale heeft nu ook een vriendje. Soms spreken mensen hem aan over zijn hond en dan is hij trots dat andere mensen zijn hond ook lief vinden. Hij hoort er ook bij.

Mijn vriend Henry

Op deze manier kunnen de ouders verder met de verdere ontwikkeling van hun zoon, waarin Henry een grote rol blijft spelen.
Op dit moment is Dale achttien en hij schreef zelf het laatste hoofdstuk.

Het Autisme Fonds is opgericht door en gelieerd aan de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) met het doel fondsen te werven voor onderzoek, voorlichting, educatie en lotgenotencontact. Autisme is de verzamelnaam voor een breder spectrum van neurologische stoornissen waar mensen hun hele leven in wisselende mate last van hebben. Wat mensen met autisme vaak met elkaar gemeen hebben, is een zekere mate van moeite met sociale contacten, moeite met het zich verbaal uiten, een stoornis in het verbeeldingsvermogen en een beperkt interessekader. Voor meer info: Autismefonds

Nuala Gardner is verpleegkundige en verloskundige, en de moeder van Dale en Amy die beide autistisch zijn. Dale is nu achttien en een zeer getalenteerd gitarist. Hij heeft een opleiding kinderverzorging afgerond en zet zich in voor gehandicapten kinderen.

Ik vond Mijn vriend Henry een aangrijpend verhaal. Ik vond het ontroerend om te lezen, over de band die Henry de golden retriever en Dale met elkaar hebben.
Hier las ik meer over kinderen met autisme en hulphonden, het is fantastisch dat dit kan.
Van dit boek gaat een euro naar het autisme fonds

Informatie

Titel Mijn vriend Henry
Auteur Nuala Gardner
ISBN 9789047503538
Uitgeverij Unieboek/Spectrum

Bestel online knop

 

 

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.