Moeders en zonen

Moeders en Zonen
Paul de Leeuw, Anne Wil Blankers en Freek Bartels

Het nieuwe theaterseizoen is weer begonnen. We hebben gekozen voor het toneelstuk Moeders en zonen. Dit is een bewerking van het toneelstuk van Terrence McNally, dat in 2014 op Broadway in première ging. Beiden hebben we de opkomst van aids meegemaakt in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. We zagen hoe deze ziekte vele slachtoffers maakten onder vooral homo’s. In het begin van Aids ging je ook als verpleegkundige heel angstig om met deze patiënten, uit onwetendheid en onbekendheid van deze ‘nieuwe’ ziekte.
Op tijd komen we in de schouwburg aan en het stuk is zo boeiend dat ik wakker bleef want ik ben deze ochtend uit de nachtdienst gekomen.

Het verhaal

In Moeders en zonen maak je kennis met Katherine die op bezoek gaat bij Cal, de ex-partner van haar aan aids overleden zoon. Katherine heeft Cal maar één keer ontmoet, twintig jaar geleden, tijdens de uitvaart. Nu twintig jaar later zoekt ze hem op. Cal is inmiddels getrouwd met Will en samen hebben zij een zoon. Vervuld van boosheid, jaloezie, rouw en liefde voor haar zoon, gaat Katherine de confrontatie met Cal aan. Katherine’s wereld is gestopt met het overlijden van haar zoon. Na jaren van zwijgen en het wegstoppen van emoties, wordt ze uitgedaagd om onder ogen te zien hoe de samenleving is veranderd. Maar ook een botsing van generaties en leefstijlen, waarbij de hypervriendelijke Cal belediging na belediging van zijn schouders laat glijden. Zijn echtgenoot, Will, is een stuk kritischer over hun onverwachte gast en vecht tegen haar conservatieve opmerkingen. De ontmoeting met Cal is het startpunt van een modern stuk over de veranderde betekenis van familie en de helende kracht van vergeving.

Ik vroeg me weleens af hoe krijg je Paul de Leeuw stil, na moeders en zonen, weet ik het. In het stuk zitten mooie stiltes die het meer kracht geven. Tijdens onze voorstelling waren er problemen met het geluid, dus werd de voorstelling even stil gelegd om dit op te lossen. Ik vond het knap hoe de acteurs na deze verstoring het toneelstuk weer oppakten.  Moeders en zonen was boeiend tot het einde.
De vertaling van dit Amerikaanse toneelstuk werd gedaan door Raoul Heertje, en hij voegde enkele tekstjuweeltjes toe aan het toneelstuk. En ja mijn moeder had 2 zonen, maar was niet zo verbitterd als Katherine.

Rolverdeling:

Anne Wil Blankers – Katherine Gerard
Paul de Leeuw – Cal Porter
Freek Bartels – Will Ogden

Job Gosschalk – regisseur
Raoul Heertje – vertaling en bewerking

Moeders en zonen is nog tot en met december in de Nederlandse theaters te zien.

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt, geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.